Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Harry Verbeke

Tenorsaxofonist Harry Verbeke overleden

Op dinsdag 27 januari is tenorsaxofonist Harry Verbeke (geboren 11 april 1922) overleden in een ziekenhuis in zijn woonplaats Haarlem. Verbeke was in de jaren vijftig en zestig lid van het jazzkwintet The Diamond Five. Vanaf 1967 had hij een eigen kwartet. Daarnaast speelde hij met beroemde musici als Billy Higgins, Herbie Lewis, Boy Edgar en Jerry van Rooyen en trad hij veel op als solist bij diverse radio- en televisie-orkesten, zoals dat van Tony Eyk.

Verbeke sleepte vele jazzprijzen in de wacht, zoals de Wessel Ilcken prijs van de stichting Jazz in Nederland en de Meer Jazz-prijs. In 1968 werd hij uitgeroepen tot musicus van het jaar. Behalve op vele festivals trad hij vaak op in TROS Sesjun, en ook op het North Sea Jazz Festival was hij een graag geziene gast. Op de meer dan 60 platen en cd's waarop hij te horen is, blijkt zijn veelzijdigheid op het spectrum tussen de romantische ballad en hard bop.

De website Allaboutjazz vergeleek het geluid van de heavyweight tenorplayer met dat van Stanley Turrentine. Recensent John Oomkes (Haarlems Dagblad) noemde Verbekes geluid 'bronstig'. Vivian Boelen schreef in de liner notes bij een van zijn cd's: "Als mens is Harry even warm als zijn timbre." Verbeke werd 81 jaar.

Foto: Meta de Vries

(Erno Mijland, 30.1.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...Menupagina's:

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.