Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Dos


Bye-Ya! - Dos (Challenge/A-Records, 2003) ****

Duizelingwekkend en fris: op haar tweede album brengt het vanuit Den Haag opererende multinationale kwintet Bye-Ya! een sprankelende mix van Latijns-Amerikaanse muziek en jazz. Waar veel andere bands in dit genre hun geluid neerzetten met grote blazerssecties en tot de rand gevuld slagwerk en percussie, doet Bye-Ya! het met een relatief kleine bezetting. Het geluid van de band krijgt daardoor een aangename transparantie.

Trompettist Jarmo Hoogendijk schettert zijn warme levensvreugdevolle klanken. Gedempt klinkt zijn instrument ontegenzeggelijk Latijns-Amerikaans, ongedempt juist 'cool' en jazzy. Pianist Randal Corsen sluit daarbij naadloos aan: moeiteloos switcht hij van het geluid van de hedendaagse Europese jazz naar latin. De ritmesectie met Jens Kerkhoff (percussie), Liber Torriente (drums) en Mick Paauwe (bas) legt een swingende basis onder het geheel.

Door de vele tempowisselingen en het aaneenrijgen van verschillende thema's eist het album gedurende de volle ruim zestig minuten alle aandacht op. Af en toe lijkt het alsof de band het allemaal net wat te complex wil maken. Om te blijven boeien heeft het vijftal dat echt niet nodig. In knappe arrangementen heeft Bye-Ya! werk van Dizzy Gillespie en Freddie Hubbard volledig naar eigen hand gezet. Het eigen werk, vooral geschreven door Corsen, staat daarnaast als een huis. Een album dat benieuwd maakt naar de live prestaties van dit kwintet.

Op de website van
Bye-Ya! vind je geluidsfragmenten van het album.

(Erno Mijland, 25.1.04) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.