Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Pure schoonheid uit een 'trekzak'

Een prachtopname is het, de cd 'Responsorium' (ECM) van bandoneonspeler Dino Saluzzi met zoon José Maria Saluzzi op akoestische gitaar en Palle Danielsson op contrabas.

Saluzzi wordt aangemerkt als de man van de 'nieuwe tango'. Smaakvol vertelt hij zijn vaak weemoedige, melancholische, maar nooit sentimentele verhalen, met een 'stem' die alle emotionele tinten hoorbaar maakt. Zijn instrumentbeheersing is uitzonderlijk. Saluzzi's verfijnde dynamische kleuringen klinken soms broos, als ragfijn breekbaar kristal, waarbij je voortdurend de adem inhoudt, bang dat het uiteenspat. Intimiteit pur sang. Vanaf een haast onhoorbaar fluisterend, vanuit de verte naderbij komend pianissimo nuanceert en schakeert hij zijn verhalen. Je krijgt het gevoel dat het bandoneon zijn stembanden zijn. José Maria kleurt met een fraaie soberheid in en bij, terwijl de Finse jazzbassist Palle Danielsson met zijn grote toon ruimte schept en een klankenspectrum neerlegt, waarbinnen Dino zijn improvisaties creëert, met als stilistisch uitgangspunt de tango van het land waarin hij geworteld is.

Saluzzi kneedt en citeert de tango, maar maakt de vorm 'eigen'-aardig. Zijn composities zijn als de miniatuurtjes van een fijnschilder. Met oog en oor voor details die ver weg staan van de doorgaans bombastische en weinig subtiele wijze waarop in ons continent een trekzak (het woord alleen al!) wordt gebruikt. Hier heerst de muze van emotionele schoonheid, ons doorgegeven door musici die de betekenis kennen van smaakvol en sensitief musiceren. Deze muzikanten maken hoorbaar wat het harmonieus samengaan van twee genres en werelden tot stand kan brengen.

Deze cd is een juweeltje, een weldaad voor iedereen die nog in schoonheid gelooft in een wereld die te vaak zijn lelijkheid toont.

(Cees van de Ven, 17.11.03) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.