Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
Lotz of music - Pum'kin Diaries (LopLop, 2003) ****

Wat hebben Bob Dylan, Antonio Carlos Jobim en Ornette Coleman gemeen? Waar ontmoeten jazz, pop, klassiek en wereldmuziek elkaar? Waar trekt het ene moment traag een karavaan door de heldere woestijnnacht ('Eth.') en regent het even later in een Afrikaans dorp ('Pygmy Lounge')? Het antwoord vinden we in de dagboeken van de Pompoen, een theater in Amsterdam waar het kwartet Lotz of music rond fluitist Mark Alban Lotz in 2002 vier dagen lang werkte aan het repertoire, waarvan nu een deel op cd staat. De veelzijdigheid aan componisten, genres en sferen, maar tegelijkertijd ook de eenheid van het geheel maken dit album erg bijzonder. Als een uitgebalanceerd meergangenmenu volgens de trend van 'fusion cooking'.
Bandleider Lotz bespeelt vier soorten fluiten, klinkt de ene keer warm en romantisch, de andere keer brutaal, met name als hij zijn stem mee laat vibreren. Het drum- en percussiewerk van Michael Vatcher bestaat veelal uit droge tikken en korte pittige accenten die zorgen voor een prettig onrustig staccato. Als kameleonnen kleuren Marc van Roon (piano) en Eric Surmenian (bas) de muziek verder in. Mijn hoogtepunten van het album zijn twee door Michael Moore gecomponeerde stukken: het Oosters klinkende 'Eth' en het aan minimal music (herhaling van de melodie met minimale verschuivingen) refererende 'Franz'. Wie gaat voor pure jazz, kan zich uitleven in Lee Konitz' 'It's You' of Sonny Rollins' 'Oleo'.
'Pum'kin Diaries' is bovenal een sfeervol album. Beluister het in alle rust, met de ogen dicht... en schep je eigen beelden. (Geluidsfragmenten vind je
hier.)

(Erno Mijland, 28.8.03) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
Belgiƫ
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.