Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 
John Marshall Quintet - Theme Of No Repeat (Organic Music, 2000)

John Marshall was een naam die ik niet kende tot mij onlangs een cd onder ogen kwam bij jazz-speciaalzaak Blue Note in Amsterdam. Aangetrokken door de naam Ferdinand Povel in het kwintet (zeker niet door de vormgeving van de cover) was amper een minuut beluisteren al voldoende om tot aankoop over te gaan.
Het album 'Theme Of No Repeat' is een aanrader voor hen die houden van pure onvervalste bop van hoge kwaliteit! Afgezien van het feit dat iedere opname waarop Ferdinand Povel meespeelt eigenlijk blindelings aangeschaft kan worden. Wanneer komt er eindelijk eens een cd onder zijn naam uit?! Het verbaast telkens weer hoe zeldzaam trefzeker Povel zijn breaks en solo's speelt en ons zijn lyrische verhaallijnen serveert, om over zijn toon maar te zwijgen. Liefhebbers van pure schoonheid en zij die geloven in de heilzame werking van muziek voor de geest moeten bijvoorbeeld maar eens luisteren naar de vertolking van 'Ballad For Very Sad And Very Tired Lotuseaters' van Billy Strayhorn; daar knap je écht wel van op! Ook John Marshall toont zich een trefzeker vakkundig instrumentalist, die zijn sporen verdiende in bands van Ornette Coleman, Benny Goodman, Buddy Rich, Lionel Hampton, Mel Lewis, Mario Bauza en Dizzy Gillespie. Hij is sinds 1992 trompettist in de WDR Big Band Köln. In de uptempo stukken zoals 'That's Earl Brother' van Gillespie en 'So In Love' van Cole Porter toont dit kwintet klasse; hier klopt alles: de unisono's, de solo's en het ensemblespel. De uitstekende ritmesectie bestaat uit: Tardo Hammer op piano, waarmee Marshall al in 1988 de geprezen cd 'Boperahouse' opnam; John Goldsby op bas, deze speelt eveneens in de WDR Big Band en schreef
'The Jazz Bass Book' en Doug Sides op drums, een routinier die speelde met toppers als Lionel Hampton, John Handy, Abbey Lincoln, Jon Hendricks, Joe Henderson, Chick Corea, Walter Bishop, Johnny Griffin en Blue Mitchell. Een kwintet met louter topmusici dus. Ook de geluidskwaliteit van deze cd is uitstekend.

(Cees van de Ven, 5.8.03) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.