Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Ahmad Jamal - 'Cross Country Tour 1958-61'

Ahmad Jamal - Cross Country Tour 1958-61 (Chess Jazz, 1998)

De pianist Ahmad Jamal (Pittsburgh, 1930) 'ontdekte' ik naar aanleiding van een artikel in Down Beat. Dat zette me op het spoor van deze dubbel-cd, die voor mij een ware revelatie bleek. En dat zegt toch wat in een periode waarin de schijfjes uit de box-set 'The Complete Riverside Recordings' van Bill Evans zowat permanent bivakkeren in mijn cd-speler!

'Cross Country Tour 1958-61' brengt een aantal albums uit het begin van Jamal's carrière samen. Het gaat daarbij om live-opnamen uit clubs in Chicago, Washington en San Francisco, die een scala van standards beslaan variërend van 'You Don't Know What Love Is' tot 'Poinciana' (destijds zowaar een hit, die meer dan 100 weken in de Billboard charts stond). Ahmad Jamal geeft elke compositie een volstrekt eigen interpretatie, die zich kenmerkt door dynamisch spel, met veel ruimte. Razendsnelle, lichtvoetige 'watervalletjes' wisselt hij af met krachtige blokakkoorden en verrassend geplaatste pauzes. Zijn soli lijken soms logisch en bedrieglijk eenvoudig, maar kunnen alleen aan een brein zijn ontsproten van iemand die zich dit repertoire volledig heeft eigen gemaakt. Zo krijgt het doorgekauwde 'Music! Music! Music! (Put Another Nickel In)' opeens een ongedachte urgentie in de uitvoering van het trio tijdens het legendarische concert in Chicago's Pershing Lounge op 16 januari 1958.

En dan die ritmische variatie! Pianist Harold Mabern zegt daarover in het eerder genoemde artikel (Down Beat, mei 2003): "If Ahmad Jamal's time was on the breaks of a car, you would never have an accident". Bassist Israel Crosby en drummer Vernel Fournier spelen daarbij een cruciale rol. Crosby is een perfect klankbord voor de pianist en accentueert waar nodig, Fournier is meesterlijk met zijn brushes en slalomt moeiteloos langs de ritmische valkuilen en hindernissen die Jamal heeft uitgezet.

Geen wonder dat Miles Davis dit hechte trio zo hoog achtte en de ruimtelijke arrangementen van Ahmad Jamal als leidraad nam bij het ontwikkelen van zijn eigen stijl.

(Maarten van de Ven, 29.8.03) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.