Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog

 


Salvatore Tranchini - 'Radio Suite'

Salvatore Tranchini - 'Radio Suite' (Red Records, 1998)

De Italiaanse jazzscene heeft me weer eens verrast. Ditmaal is het drummer Salvatore Tranchini met een album uit 1998: 'Radio Suite'. Een echt conceptalbum, negen nummers met kwintet, afgewisseld met korte collages van radiofragmenten. In die laatste scheppen gesprekken in het Napolitaanse dialect, flarden muziek en het geluid van de golven sferen die hun schaduw vooruitwerpen op de muziek als een voorgerecht dat je smaak voor de rest van het diner beïnvloedt. In de kwintet-stukken worden aangename thema's afgewisseld met virtuoze solo's die echter wel voortdurend houvast bieden. Soms gaan de musici vol vuur uit hun dak, dan weer spelen ze ingetogen met een lyrische schoonheid. De opnames zijn sprankelend fris en toch warm, de muziek modern en toch vertrouwd...

En ik vraag me weer af wat me toch zo aanspreekt in die Italianen: Rava en Bollani, Pieranunzi, Manusardi... De liner notes spreken over de Italiaanse jazz in termen als 'melodrama' en 'operatic flavour'. Vooralsnog zie ik het in begrippen als 'fris', 'zonnig' en 'gepassioneerd'.

De muziek op 'Radio Suite' is Italiaans, op 'Mode For Joe' van Cedar Walton na. Veel composities zijn van Tranchini en Pericle Odierna, andere van onder anderen Jerry Bergonzi. Het kwintet bestaat uit Bergonzi (saxofoon), Franco Ambrosetti (trompet en flugelhorn), Antonio Farao (piano), Mike Richmond (bas) en bandleider Tranchini.

(Erno Mijland, 24.6.03) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...


Menupagina's:

Redactieadres:

Hoekstraat 1 B17
3910 Neerpelt
België
(0032) 11747180
(0032) 498788554

Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.