Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Concert
Kosmopolitisch!

Itamar Borochov, vrijdag 29 september 2023, Paradox

De Israëlische Itamar Borochov, woonachtig in de Verenigde Staten, verbindt in zijn zelfgeschreven composities en speelwijze op de hoorn de muziek van de continenten Noord-Amerika met die van Afrika en Azië. Geboren in Jaffa, een smeltkroes van Joodse, Arabische en christelijke culturen, was Itamar, als zoon van de bekende Israëlische bandleider en componist Yisrael Borochov, voorbestemd om carrière te maken in de muziek. Tijdens het optreden in twee sets presenteert de trompettist hoofdzakelijk stukken van zijn laatste album 'Alba'.

Het openingsnummer is maatgevend voor het hele optreden, waarin het zoeken naar muzikaal avontuur centraal staat. De repeterende pianoklanken in de compositie 'Abraham' leggen het fundament voor een meeslepend trompetsolo waarin, onder aanvoering van de ritmesectie, gestaag en op weergaloze wijze de intensiteit wordt opgevoerd. Ook in het vervolg van de eerste set toont Itamar Borochov zich als een sensitief en virtuoos muzikant. Zijn muzikale wortels worden volledig blootgelegd, ook die van zijn verre familie uit Afghanistan. Hij bespeelt een op maat gemaakte Monette-kwarttoontrompet met vier ventielen, waardoor de Arabische mystiek en expressiviteit wordt geaccentueerd, zoals in 'What Broke You?'. Opmerkelijk hierbij is de rol van pianist Rob Clearfield, die met een klassieke, spaarzame touch het voortouw neemt en vervolgens wordt begeleid door de fluweel-fluisterende trompet. Veel later in het stuk voegt de ritmesectie zich toe en wordt ook het trompetspel vurig en onheilspellend.

In de tweede set gaat het muzikaal-multiculturele avontuur verder. De melodieën worden voorzien van een uitgebreide verkenning van de klassieke hardbopstijl. Snelheid en expressiviteit worden opgehoogd zonder dat de opvallend warme, ronde toon uit de trompet verdwijnt. Ook het aanstekelijke marsje 'Blue Nights', afkomstig van het gelijknamige album, legt de spiritualiteit van dit laagdrempelig en popachtig stuk bloot. In 'Thruth' mag bassist Luca Fattorine, tot dan vooral het ritme bewakend, zich eindelijk solistisch laten gelden. Het stuk heeft het karakter van een ballad en het zachte trompetgeluid wordt opvallend rustig ondersteund door het handdrummen van Amir Bakir Akiva. Akiva is een niet weg te denken element uit het optreden van het kwartet vanwege zijn bij tijd en wijle knetterhard uptempo drumwerk. Geheel terecht wordt in de toegift de pianist nogmaals belicht. Met een bedwelmende pianosolo vol elektronische effecten wordt het overwegend avontuurlijke en hoog synergetische concert stijlvol afgesloten in een sfeervol en uitverkocht Paradox.

Foto's: Louis Obbens. Klik hier voor zijn fotoverslag van dit concert.

Labels: , , , , ,

(Louis Obbens, 9.10.23) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.