Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Concert | Jazztube
Big sounds in Amsterdam!

Trondheim Jazz Orchestra & Ole Morten Vågan, zondag 1 oktober 2023, Bimhuis, Amsterdam

Het ruime podium van het Bimhuis stond aardig vol met het Trondheim Jazz Orchestra. Welgeteld 14 muzikanten stonden opgesteld voor dit concert. Het TJO wisselt nogal eens van samenstelling en dat maakt elk concert bijzonder en spannend. Vandaag viel de aanwezigheid van pianiste Marta Warelis op. Ik zag haar enige tijd geleden in de band de Amerikaanse trompettist Dave Douglas. Deze Poolse dame opereert sinds 2014 vanuit Amsterdam en bouwde pijlsnel een stevige reputatie op in de geïmproviseerde muziek. Nu speelde ze dus mee met het TJO van bassist Ole Morten Vågan, die alle composities schreef. De verdere bezetting is bijzonder te noemen. Twee flinke drumstellen namen flink wat ruimte in. In combinatie met een hammondorgel, een violiste en een celliste en een stevige sectie blazers is dit al verrassend te noemen. Maar de toevoeging van vocaliste Sofia Jernberg maakt het geheel helemaal bijzonder. Haar stem is ook gewoon een instrument en dat geeft het geheel een unieke klankkleur.

De muziek van het Trondheim Jazz Orchestra is niet heel toegankelijk. Er gebeurt heel veel en je wordt voortdurend op het verkeerde been gezet. De zaal was dan ook niet volledig bezet en een enkeling verliet voortijdig het concert. Ole Morten Vågan schreef al twee albums voor het orkest, 'Happy Endlings' (2018) en het vervolg daarop, 'Plastic Wave' (2021). Vanavond hoorden we vooral muziek van dat laatste album, waarvan de band slechts 1 exemplaar voor de verkoop had meegenomen.

Titels als 'Critical Mass Distraction', 'Pickaboogaloo', 'Plastic Wave', 'Fanfare' en 'Food Chain Reaction' werden vol overgave uitgevoerd, waarbij er veel ruimte was voor fraai solowerk. De creativiteit die het gezelschap hierbij aan de dag legde was indrukwekkend. Mooie interacties tussen solisten, verrassende wendingen en bijzondere combinaties. Zoals het moment waarop celliste Marianne Baudouin Lie een duet aanging met de drummers en daarbij haar cello ook als ritme-instrument inzette. Of Ole Morten Vågan, die aan de klankkast van zijn contrabas wonderlijke geluiden wist te ontlokken.

Het TJO is ook meesterlijk in het inzetten van een gigantisch dynamisch bereik. Van fluisterzachte soundscapes rigoureus knetterhard vooruit en dan weer overgaand in een stevig neergezet funkachtig ritme, het gebeurt allemaal. De nummers zijn stuk voor stuk ver uitgesponnen en nemen al gauw een kwartier in beslag. De taken zijn goed verdeeld in de band en je ziet de leden voortdurend contact zoeken met elkaar. Het is wonderlijk om te zien hoe dat leidt tot hele speelse en creatieve vondsten, om vervolgens weer over te schakelen naar heel strak en harmonieus samenspel. Samenspelen krijgt op deze manier een hele bijzondere betekenis.

In verband met mijn terugreis moest ik de toegift laten schieten. Gelukkig is het hele concert terug te zien op Bimhuis TV. Het aanwezige publiek wist het concert goed te waarderen en werd beloond met het bijzondere 'Disney On Ice', het meest ingetogen stuk, als toegift.

Foto's: Johan Pape. Klik hier voor zijn fotoverslag van dit concert.

Labels: , ,

(Johan Pape, 14.10.23) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Robin Verheyen Trio - 'Zabonpr​é​s Sessions'

Klik op de hoes om dit album te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.