Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Concert
Eenmansband verricht wonderen

Raul Midón, 17 april 2019, Paradox, Tilburg

Met gepaste trots introduceerde Paradox de voor een Grammy genomineerde Raul Midón. Deze nominatie betreft het album 'If You Really Want', dat hij samen met het Metropole Orkest opnam. Het album is genomineerd in de categorie 'Best Jazz Vocal Album'.

In Paradox stond Raul Midón in zijn eentje op het podium. Een standaardje met twee bongo's, zijn gitaar en zijn zang moesten het deze avond doen. O ja, en een uitstapje naar de vleugel die klaargezet was. Zo nu en dan dook zijn begeleider op om Midon naar een andere positie op het podium te helpen; Midón is blind.

Maar Midón (New Mexico, 1966) heeft een reputatie hoog te houden als soloartiest en dat deed hij ook. Behalve zijn voortreffelijke gitaarspel met rake accenten en een fraaie dynamiek, wist hij ook opzienbarende ritmes uit zijn handtrommeltjes te halen. In combinatie met zijn expressieve zang leverde dat een rijk gevarieerd en ontroerend mooi concert op. Bovendien wist hij op meesterlijke wijze met samengeperste lippen voortreffelijke trompetsolo's af te leveren. Echt een spektakel om hem live aan het werk te zien. Overduidelijk een rasmuzikant met muziek in al zijn vezels.

Zoals gezegd, we kregen het pure werk, vanuit de tenen gespeeld. Een selectie van werk uit de albums 'Bad Ass And Blind' en 'If You Really Want'. En wat ouder werk, zoals 'State Of Mind' (zie de uitvoering die hij al in 2006 gaf bij David Letterman).

Midón verwees in een praatje naar zijn verleden, waar hij voor ongeïnteresseerd publiek aandacht probeerde te trekken door 'Georgia' van Ray Charles in te zetten. Inmiddels heeft hij dat niet meer nodig; hij trekt die aandacht met zijn eigen werk. Zeker in Tilburg, waar het publiek tijdens de nummers spontaan applaus vergezeld liet gaan met kreten van enthousiasme.

Raul Midón zette in Paradox een krachtig en lang (dik honderd minuten zonder pauze) concert neer waarin hij liet zien een natuurtalent te zijn. Zijn ritmisch gevoel is onnavolgbaar. De manier waarop hij zijn gitaar ook als percussie-instrument inzet, hoe hij de bongo's gebruikt, akkoorden achteloos aanslaat en accenten legt is onvoorstelbaar. Daarnaast beschikt hij over een krachtige en expressieve stem. Sommigen verwijzen naar Stevie Wonder. Tja, en als je je ogen even dichtdoet ga je als je ze weer opent op zoek naar die trompettist. Maar ook dat is Midón. Bovendien manoeuvreert hij moeiteloos van funky nummers naar meer jazzy songs of desgewenst een prachtige ballad, zoals 'God’s Dream'.

Eens te meer toonde deze avond aan dat er niets boven live gaat. Dus ga naar die concerten, er worden wonderen verricht!

Klik hier voor foto's van dit concert door Johan Pape.

Labels: ,

(Johan Pape, 23.4.19) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.