Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Concert
Theatraal grommen en krijsen

Hiske Oosterwijk Band, dinsdag 19 maart 2019, De Smederij, Groningen

Dat de begeleidingsgroep van zangeres Hiske Oosterwijk van grote klasse is lijdt geen twijfel. Toetsen, bas en drums vormen normaliter de groep Boom XL, zo ongeveer het beste funkbandje van Noord-Nederland. Dat bleek maar weer eens toen ze met een verherbiehancockte versie van het aloude 'All The Things You Are' in slofunk de tweede set openden. Maar of ze in deze situatie de meest ideale begeleiders waren is de vraag. Het slagwerk van Claude Cisa was dermate luid dat het merendeel van de fijne nuances van de zang in de decibels ten onder ging. De repertoirekeuze - D'Angelo, Corinne Bailey Rae - verwees rechtstreeks naar min of meer actuele urban-bronnen. New Soul noemen ze het zelf. Misschien was het gewoon een kwestie van balans.

Over balans gesproken: ik zou La Oosterwijk wel eens met een deugdelijk uitgebalanceerde bigband willen horen. Zo een die kan spuiten én fluisteren. Of anders met een sobere akoestische piano.

Tussen de knallen door kon je overigens wel degelijk vaststellen dat de vocaliste haar stem als penseel gebruikt. Gesteund door haar theatrale voordracht schilderde ze doeken vol met haar persoonlijk klinkende liefdesbetuigingen en wanhoopskreten. Daarbij is ze niet te bleu om haar publiek doordringend aan te kijken, zodat je regelmatig het gevoel had dat ze speciaal voor jou zong. (Hè toe, niet zo flauw, gun me die illusie.)

Theatraal schreef ik. Niet: gekunsteld. Integendeel, Oosterwijk kroop diep weg in haar songs, zodat die een hyperpersoonlijk karakter kregen. Ze kon ook in een en dezelfde ademtocht van een hoog en helder krijsen omslaan naar een erotisch doorrookt grommen.

Met zijn bescheiden bijdragen had gitarist Rudmer van der Meer een relatief grote rol in de vormgeving van het materiaal. En basgitarist Benson Itoe had er lol in de muziek ogenschijnlijk te laten verongelukken, om net voor het moment dat de tegenligger de voorruit vulde soepeltjes naar de eigen weghelft te sturen.

Concertfoto's: Eddy Taatgen en Zoltan Acs

Labels: ,

(Eddy Determeyer, 26.3.19) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.