Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Concert
Richters sprookjes worden gruwelijker

Helene Richters Lummerland, zaterdag 9 februari 2019, Atelier Il Sole in Cantina, Groningen

De sprookjes van Moeder Helene worden grimmiger, zo lijkt het. Grimmiger dan Grimm, anders dan Anderson. Aan haar stemgeluid is niet zo gek veel veranderd. 'When The Walls Are Clad In Ivy', het laatste nummer, begon als een soort heksensabbat waarbij de betreffende dames onderling druk smispelend de nieuwste spreuken en recepten uitwisselen. Dat kleine, haast kinderlijke geluid heeft Helene Richter nog altijd. Maar het is alsof haar verhaaltjes tegenwoordig zijn (over)geschilderd door een stel Neue Wilden - of door Blaue Reiter, kan ook nog. Die stem zou, maar dat terzijde, geknipt zijn voor een avontuurlijk hedendaags progrockbandje. Kruidige Krautrock - Richter, geboren in Rotterdam, bracht lange jaren door in Duitsland.

De primus inter pares van de wildemannen is slagwerker Aleksandar Skoric, die tijdens zijn eerste drumsolo zijn mutsje verloor, tijdens de tweede zijn mutsje plus een bekken en tijdens de derde zijn mutsje plus een tom.

Richter liet zich in deze wisselende samenstelling ook begeleiden door wildevrouwen als Renske de Boer, aanvullende vocalen en Gubija Bartolyte, altsaxofoon. Samen met beatboxer Dimitris Kalamaras produceerde De Boer in 'Geduldsprobe' een soort kale, uitgebeende hiphop, die bewust of onbewust verwees naar Richters eerdere groep Tschip Hopzz. De gefragmenteerde zang was het opvallendste kenmerk van deze exercitie.

Haar liedjes bewogen zich organisch van figuratief naar abstract en weer terug. Vakmanschap houdt de groep bij elkaar en zorgt ervoor dat de muzikanten elkaar telkens weer terugvinden, hoe onbegaanbaar de ingeslagen paden ook mogen lijken. Ook wanneer ze zich enkele maten op verschillende rangeerterreinen schijnen op te houden, wat in het laatste stuk het geval was. Dan kan een dergelijke incarnatie van Helene Richters huidige Lummerland zich zowaar als een degelijk, ouderwets jazzcombo ontvouwen. Waarbij je kunt aantekenen dat Renske de Boer hier in de kolkende collectieven ongenaakbaar hoog boven alles uitsnerpte. Arme meid - ik hoop dat het keeltje inmiddels niet meer zo rauw aanvoelt.

Labels: ,

(Eddy Determeyer, 20.2.19) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.