Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Concert
Experiment met weinig reliëf

FrankieZ Experiment & Tereza Catarov, zaterdag 16 februari 2019, Atelier Il Sole in Cantina, Groningen

Alsof iedereen later wil kunnen zeggen: "De Cantina, zeker kwam ik daar wel." Het is opvallend dat je in het nederige souterrain aan de X-straat de laatste weken over de koppen kunt lopen - wanneer het plafond niet zo laag zou zijn. Nog steeds lijkt het erop dat het vestzakzaaltje in mei de luiken voorgoed moet sluiten, wegens verkoop van het pand.

In de nacht van 16 op 17 februari was het er voller dan ik ooit had meegemaakt. Vergeleken met de soms behoorlijk extreme bandjes die er met regelmaat te vinden zijn houdt FrankieZ Experiment er tamelijk orthodoxe praktijken op na. De brandstof wordt geleverd door de ratelende en rollende ritmetandem van Patrice Blanchard (basgitaar) en Frankie Ercsei (leider en drums). Op elektronische wijze manipuleert Tereza Catarov haar stemgeluid. Ze voegt er echo aan toe en laat het zo traag vibreren dat de vocalen meer zwaarte krijgen. Beweren dat ze haar stem instrumentaal gebruikt doet geen recht aan haar rol. Catarov zingt eerder uitgesproken orkestraal. In een van de stukken zong ze perfect unisono met de saxofoon. Een perfectie die je zelden tegenkomt. Sommige nummers hebben een hoog popgehalte. Maar het is allemaal allerminst vrijblijvend, getuige ook het gedicht van Maya Angelou dat in 'Enlightment' gereciteerd wordt.

Tenorist Daniele Nasi is een eloquente romanticus, die de beste elementen van Joe Henderson en Michael Brecker in zijn overigens bescheiden geluid verwerkt. Nee, veel vet op de botten heeft de sound van Nasi niet. Eigenlijk was hij daarmee exemplarisch voor het gebodene. De composities waren niet echt sterk te noemen, het ontbrak aan reliëf. Geen idee hoe lang het Experiment al loopt, maar het klonk nog niet erg overtuigend. Dit is typisch zo'n bandje dat je over een jaartje wel weer eens zou willen zien. Nu de Cantina verdwijnt is die kans een stuk kleiner geworden.

Foto (top): Jethro Bijleveld

Labels: ,

(Eddy Determeyer, 26.2.19) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.