Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Concert
Een avontuurlijk trio

Mats Eilertsen Trio ft. Harmen Fraanje & Thomas Strønen, maandag 4 februari 2019, Paradox, Tilburg

De compositie '22' staat centraal tijdens het optreden en op het album 'And Then Comes The Night'. Het is een reactie van de Noorse bassist Mats Eilertsen op de terroristische aanslag van Anders Breivik op het Noorse eiland Utoya op 22 juli 2011. De aanslag was een waar bloedbad en bracht een schokgolf teweeg in de hele wereld, maar vooral in het vredige Noorwegen. In deze compositie is het treurige uitgangspunt invoelbaar, als een ode aan het leven. Het lieflijke stuk zit ingesloten tussen andere composities die aaneengeregen over het voetlicht worden gebracht. Hierdoor lijkt er sprake te zijn van een suite. De composites van deze avond zijn, op een enkele uitzondering na, afkomstig van het nieuwe album van Eilertsen. Over de hele linie voelt de muziek aan als slowfood. Het is uiterst smaakvol, eerlijk en ambachtelijk. Het wordt met geduld uitgeserveerd en heeft een onthaastende werking.

Desondanks blijft het optreden enerverend vanaf het begin tot en met de toegift. Niet alleen de muziek maar ook de interactie tussen drie gelijkwaardige muzikanten is betoverend. Het zoeken naar verrassende, harmonieuze vondsten en het aanbrengen van nuanceringen in tonen en ritmes zijn een waar auditatief genot. Drummer Thomas Strønen beroert met sticks en brushes de cimbalen en tomtoms om overwegend sobere, graduele, essentiële en percussieve elementen toe te voegen. Zijn drumstijl accentueert de uitgestrektheid van het muzikale landschap.

De composties kennen geen structuur van thema-solo-thema, het groepsgeluid staat centraal. Niettemin zijn de solistische excercities niet van de lucht. Mats Eilertsen strijkt en plukt de vier snaren van zijn contrabas en verrijkt het universum door het veelvuldig beroeren van de kam en de klankkast van de contrabas voor een akoestische distortion. Fraanje prevaleert een veelkleurige, gracieuze, lyrische stijl, soms met een kristallen, spaarzame introspectie. Maar ook Fraanje toont zich percussief en indringend, vanuit een vrije opvatting.

Het groepsgeluid is atypisch voor de zogenaamde Nordic Sound. De atmosferische, mystieke sfeer wordt regelmatig verlaten voor groots opgezette en diepgaande improvaties. Melancholie wordt afgewisseld met abstract minimalisme. Bedachtzaamheid maakt ruimte voor venijnige onstuimigheid. Hulde voor een muzikale grondhouding waarin het avontuur wordt gezocht en veiligheid gemeden.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels: ,

(Louis Obbens, 24.2.19) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.