Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Concert
Brute kracht

BRUUT!, zaterdag 2 februari 2019, Paradox, Tilburg

What's in a name? En dan ook nog een in hoofdletters, mét uitroepteken. Bepaald ondubbelzinnig. Dat belooft wat! Drumstel vóór op het podium en slechts een klein aantal stoeltjes opgesteld in de zaal, zodat er gedanst kan worden. Wellicht oordopjes nodig? Het bleek van niet. Gelukkig niet, zou ik haast zeggen.

Vier goedgeklede mannen, strak in het pak, bestijgen het podium en zetten zonder al teveel poeha in. Non-stop strakke grooves, fris en energiek, dat wel, maar de eerste nummers doen de spanningsboog toch een beetje afnemen. Het publiek in een volgepakt Paradox wordt wat rumoerig en eigenlijk wacht ik ook op de klik. Ik moet de ziel van deze band nog even vinden. Maar dan een rustig stuk; het vraagt direct de aandacht terug. Geen fijnzinnige lyriek - ook de gevoelige melodieën zijn eenvoudig en strak - maar het komt binnen en maakt indruk. Vanaf dat punt komt de voortdenderende trein goed op stoom.

Hier staat een band met een explosieve, innerlijke drive, met Maarten Hogenhuis als grommend middelpunt. Eén brok dynamiek die man. Zijn saxen laat hij meedogenloos dwalen langs alle hoeken van de composities. Steeds kortdurende impulsen, zodat de energie alleen maar opbouwt. Ondertussen kan hij zich zonder omzien verlaten op de formidabel vaste hand van drummer Felix Schlarmann. Voeg daar voor een nostalgisch effect de unieke klanken van een hammondorgel aan toe, et voilà: BRUUT!

Op het podium staat een grote 'V'. Alle bedenkingen ten spijt betekent het niks ingewikkelds, maar staat het voor 'vijf'. Hun vijfde album dat ze vanavond komen promoten. De titels zijn allemaal kort en krachtig, net als het album zelf. Geen gecompliceerde jazz, maar robuuste, (h)eerlijke swing met een verdiepend randje. Vrolijk, sfeervol en vitaal.

Klik hier voor foto's van dit concert door Donata van de Ven.

Labels: ,

(Donata van de Ven, 15.2.19) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.