Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Concert
Paul van Kemenade viert een feestje

diverse artiesten, vrijdag 6 oktober 2017, Theaters Tilburg

Zijn 40 jarig jubileum was een ultieme reden om eens flink uit te pakken. In Theaters Tilburg deed Paul van Kemenade dat met een muziekmarathon waaraan muzikanten uit verschillende werelden deelnamen. Muzikanten die hij tegenkwam op zijn reizen en die hij nu een plek gunde op zijn podium. Veel muziek dus uit verschillende disciplines, wat enige nervositeit teweeg bracht bij het enthousiast toegestroomde publiek. Door het strakke speelschema was het namelijk bijna onmogelijk om alles te zien en te horen. Maar het was een goed weerzien in de foyer, waar muzikale broeders, vrienden en bekenden elkaar opzochten om het glas te heffen.

Als eerste deelde Van Kemenade het podium met Jasper van 't Hof en slagwerkster Mariá Portugal. Een samenwerking die bij toeval ontstond en uiteindelijk bekroond werd met een mooie, volledig geïmproviseerde cd. Na enige tijd schoven zijn kompanen Angelo Verploegen, Louk Boudesteijn en Wiro Mahieu (Three Horns And A Bass) aan. Prachtige muziek, met een lyrische finish. Hartverwarmend. Een goed begin van een turbulente avond. Dat werd gevolgd door de uitreiking van het eerste exemplaar van de luxe box 'Paul van Kemenade, Master Of Lyric' - uitgebracht met een herdenkingsboek en vier speciaal samengestelde cd's - aan zijn grote inspirator Niko Langenhuijsen. Een bijzonder moment!


Een ander hoogtepunt deze avond was in ieder geval het optreden van pianist Peter Beets met gitarist Stochelo Rosenberg. De speelvreugde spatte er vanaf. Met de stevig swingende begeleiding van bassist Frans van Geest en slaggitarist Martin Linberger ontspon zich een virtuoze solo competitie tussen Beets en Rosenberg. Zonder Rosenberg te kort te doen bleek Beets die overwinning binnen te halen met zijn briljant pianospel. Kenmerkend bij beiden was het zichtbare speelplezier en een frisse mix van zigeunerswing en hedendaags swingende pianomuziek.

Wat volgde was een dynamisch optreden van saxofonist Soweto Kinch. Hij wordt een van de meest spannende en veelzijdige jonge muzikanten in de Britse jazz- en hiphopscenes genoemd. Kinch speelt energieke, rauwe hotswing, die je in beweging brengt. Ook als MC gooit hij hoge ogen en in zijn rap schuwt hij gevoelige en actuele onderwerpen dan ook niet. Het kostte hem wat kruim, maar hij kreeg er zelfs de verstokte jazzer in mee.

De Russische Maya Fadeeva zorgde voor een mooi intermezzo, samen met haar pianist Sebastian Gahler. Stralende vrouw, sensueel, met een vette stem; warm met een rauw randje. Ik zou graag eens meer van haar willen horen, en dan misschien eigen werk. Want haar versies van 'Somewhere Over The Rainbow' en een cover van Michael Jackson waren minder indrukwekkend.

Al met al een enerverende avond. Veel van alles, meer dan hier te beschrijven valt. En ja, er werd wat geklaagd, want daar zijn we met zijn allen goed in. Onduidelijkheid over de aanvangstijd, die niet overal eenduidig was. Geen stoelen (staan dus), alleen betalen met pin (foei Theaters Tilburg!) en veel gepraat door de muziek heen (het zal ook eens niet). Maar er viel veel moois te zien en te horen. Indrukwekkende verhalen werden verteld, maatschappelijke kwesties bediscussieerd. Wat mij betreft een topavond. Of zoals ze in Tilburg zeggen: schon fisje!

Klik hier voor foto's van dit concert door Donata van de Ven.

Labels:

(Donata van de Ven, 10.10.17) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.