Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Concert
Rijke alliantie van Amerikaanse en Europese jazz

Sonic Halo: Tineke Postma & Greg Osby, 21 april 2016, Bimhuis, Amsterdam

Een ensemble met twee solisten die beiden de alt- en de sopraansaxofoon bespelen, vraagt wellicht om een dubbele observatie. Om die reden bezochten twee recensenten van Draai om je oren verschillende concerten die Tineke Postma gaf in het kader van haar Boy Edgar-prijs tour. Deze beschouwende second opinion is gebaseerd op smaak en beleving. Of er opmerkelijke verschillen waren tussen de concerten in Groningen en Amsterdam is aan u als lezer.

In haar Amerikaanse band Sonic Halo werkt Tineke Postma nauw samen met Greg Osby. Postma maakte naam in New York toen ze daar haar masterstudie volgde aan de Manhattan School of Music. Osby was een van haar mentoren, en tevens lichtend voorbeeld, waar het gaat om originaliteit en herkenbaarheid in spel, en om het creëren van een glanzend, tijdloos geluid. De veelal fraaie melodische opbouw van de composities en de gelaagde arrangementen laten het kwintet klinken als een geavanceerd ensemble. De meeste stukken die tijdens dit concert worden gespeeld, staan ook op het album van Sonic Halo dat uitkwam in 2015.

Het concert wordt geopend met 'Facets'. Een compositie van Osby met een energieke drive. In het pakkende thema intrigeren direct de kleurschakeringen die ontstaan tussen de sopraan- en altsaxofoon. Dit lang uitgesponnen stuk heeft symfonische structuren. Geleidelijk ontstaat er veel dynamiek. Een break vormt een meditatief rustpunt. 'Source Code' is een compositie van Postma. Het stuk heeft een massieve vorm, die wordt doorbroken met een fragiele breakdown. Een monotone ritmestructuur is geladen en dreigend, en brengt ook onzekerheid. De muziek is beeldend en heeft een verhalend verloop. 'Where I’m From' (Osby) is een atmosferische ballad. Pianist Florian Weber speelt een lange introductie van verstilde akkoorden, die doen denken aan de modernisten van de Tweede Weense school. Poëzie die zich niet direct bloot geeft en sterk intrigeert. Sopraan- en altsax volgen elkaar in spanningsvolle sequensen. Het spel hierbij van contrabassist Linda Oh is ingetogen. Ze vormt een warme, genuanceerde klank.

'Let’s Cool One' (Thelonious Monk) wordt gespeeld in een arrangement van Osby. Osby opent zelf met een bezwerend ritueel. Vrij snel gaat zijn spel over in parelende clusters. Het stuk krijgt vaart en een prangende directheid wanneer de band een opzwepende Arabische sfeer creëert. Weber transformeert kleur en geluid naar swing, waardoor het stuk zich opent en de glans krijgt van een ware Monk-compositie. Een ritmische figuur vormt de dwingende leidraad in 'Nine Times A Night'. Postma blaast zichzelf naar een extase. Het bloed moet haar door de aderen kolken. Drummer Ziv Ravitz heeft een heldere slag en produceert mooie open klanken, die de sonore ondertoon van dit stuk doorbreken. Een lome broeierige beweging is in 'Melo' (Osby) de basis voor lyrische beschouwing en energieke extase. Weber opent dit stuk in een heldere, fuga-achtige vorm (denk aan Bach), waaruit zich meer complexe, vrije speelruimte ontwikkelt. Er volgden nog een aantal stukken met diepgang en bezieling.

Het muzikale spectrum van Sonic Halo is herkenbaar. Progressieve muziek die in vorm, en in de uitvoering daarvan, aanspoort tot luisteren en analyseren. Naast schoonheid en duidelijke structuren zijn het vooral de bezieling en de subtiele dynamische opbouw waarmee de muziek verleidt en uitdaagt. Sonic Halo is een rijke alliantie van Amerikaanse en Europese jazz. Transparant en melodieus beweegt de muziek van ingetogen lichtheid tot een meeslepende dramatiek. Harmonieus vloeien stijlelementen samen tot een uitgebalanceerd geheel van pakkende melodieën, gelaagde arrangementen en ritmische contrasten.

De bandleden stellen hun persoonlijkheid beschikbaar aan een genuanceerd groepsproces. Ook Tineke Postma opereert - als leider van deze groep - bescheiden en terughoudend. Ze kiest voor een houding zonder dwang of repressie. Ze is vooral zichzelf en spreekt via haar muziek. In haar heldere, warmbloedige spel weerklinken visie en passie. Kenmerken die vloeiend lijken samen te vallen met het concept achter Sonic Halo en leiden tot muziek met een stevige basis.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Lees hier onze recensie van het optreden van Sonic Halo op 22 april 2016 in het Platformtheater, Groningen.

Labels:

(Unknown, 21.5.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.