Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Concert
Sterke onderlinge verbintenis

Artvark & Ntjam Rosie, zaterdag 13 februari 2016, Studiozaal, Theaters Tilburg

Het Artvark saxofoonkwartet bestaat uit vier creatieve saxofonisten/componisten, die individueel al een wezenlijke muzikale rol hebben vervuld in uiteenlopende formaties. Zonder ritmesectie is Artvark naarstig op zoek naar een hedendaags muzikaal avontuur. Samen met zangeres Claron McFadden hebben ze klassiek en jazz laten samenvallen en in een theaterprogramma met John Buijsman heeft blues het muzikale fundament gevormd. In een uitgebreide tour staat momenteel voor Artvark een opwindende samenwerking met zangeres Ntjam Rosie centraal. Het snijvlak van pop en world wordt door het collectief aan een muzikaal onderzoek onderworpen.

Het project met de veelzeggende naam 'Homelands' pretendeert een concert-plus te zijn. Een project waarin de muziekvoorstelling centraal staat, gelardeerd met theatrale elementen. Voor 'Homelands' is nieuwe muziek gecomponeerd en zijn bijbehorende teksten geschreven. De bron van inspiratie is zonder twijfel de traditionele muziek uit Rosie's geboorteland Kameroen en muziek uit andere delen van Afrika. Het theaterelement in de show komt tot uiting in het huiselijke decor en de innemende en natuurlijke wijze waarop alle muzikanten persoonlijke herinneringen, cultuurverschillen en anekdotes ophalen. Maar ook de achtergrondprojecties zijn kleurrijk en waardevol. De boodschap die in deze monologen doorklinkt is onderlinge verbinding in plaats van polarisatie. Dit credo wordt ook muzikaal uitgedragen.

Artvark gaat ingrijpend te werk, zowel compositorisch als in de wijze waarop de saxofoons bespeeld worden. De natuurlijke saxofoongeluiden van de alt, de tenor en de bariton worden vervormd en ondersteund door effectief gebruik te maken van elektronische effecten. Hierdoor zijn donkere klanken en prikkelende grooves betekenisvol aanwezig. Een ritmesectie wordt hierdoor in het geheel niet gemist. De ware kunst is de wijze waarop onderlinge muzikale samenhang wordt gevonden. De klankkleuren sluiten naadloos op elkaar aan en de wendbaarheid en souplesse van de instrumentalisten dragen bij aan het groepsresultaat. Dit gaat niet ten koste van kort - maar soms heftig - solowerk. De spirituele ode aan het saxofoonspel van Pharoah Sanders en de saxofoonimitatie van een fiddle zijn enkele willekeurige voorbeelden van het geestdriftige spel.

Door haar veelzijdigheid gaat het Ntjam Rosie ogenschijnlijk makkelijk af aansluiting te vinden bij de rietblazers. Het al kleurrijke palet wordt nog bloemrijker door de toevoeging van Rosie's stem. Zoals het een reis door het leven betaamt, trekt een scala aan emoties aan de luisteraar voorbij. Heimwee, hoop, onzekerheid en volle hartstocht worden in een weldadige mix van jazz, soul, gospel en wereldmuziek uitgesmeerd. Ntjam Rosie toont zich een 'Natural Woman', of het nu in het Frans, Engels of Bulu, de taal van haar geboorteland Kameroen, is. Verleidelijk, speels en gespeend met een goddelijke stem is ook het scatten aan haar besteed. Altijd met een positieve vibe.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 24.2.16) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.