Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Concert
Zesde Kolonne Label Night

HRNS, The Flipside Paradox & Sun Machinery, donderdag 10 december 2015, DE Studio, Antwerpen

De Zesde Kolonne is allesbehalve een doorsnee platenlabel, zo blijkt ook weer uit deze label night waarop een drietal acts hun kunsten mogen vertonen: HRNS (spreek uit als horens), Sun Machinery en The Flipside Paradox. In één lange set van meer dan drie uur (!) laten deze drie groepen zich horen. Het is HRNS, bestaande uit Joachim Saerens op Fender Rhodes en synthesizers en Bert Hornikx op drums en overige elektronica, dat de aftrap realiseert. Waarbij Saerens op Fender Rhodes een duidelijk psychedelisch getint geluid produceert, dat eindeloos doormeandert, slechts enigszins beteugeld door Hornickx' ritmische slagwerk. Dit is muziek zonder duidelijke kop en staart. Muziek om eindeloos bij weg te dromen, dobberend op een luchtbed. Opzienbarend is het allemaal niet, maar op de een of andere manier kun je ook niet anders dan je mee te laten nemen op een eindeloze trip.

En zoals in de vrije impro normaal is, lopen één voor één ineens een aantal andere aanwezige musici het deel van DE Fred - dat als podium dient - op om even lekker mee te jammen. Tot HRNS bijna ongemerkt overgaat in The Flipside Paradox. Ach, what's in a name. Alhoewel, kunnen we ons bij HRNS nog lekker mee laten voeren op de psychedelische klanken, dat lukt bij The Flipside Paradox van geen kanten. Daar is deze muziek te hoekig, te opstandig, zeg maar gerust te anarchistisch voor. Hier heerst de punkattitude. Mede dankzij zanger en stemkunstenaar Nick J. Swarth, die zijn woorden getergd de zaal in slingert. Maar ook gitarist Niels Duffhues draagt in niet geringe mate bij aan het sfeertje met zijn gruizige solo's. Toegegeven, soms komt er iets voorbij wat je zo maar een leuke melodie zou kunnen noemen, maar dat duurt nooit lang. Dit zijn immers meesters in het ontregelen, die zich prima thuisvoelen in de schemerzone tussen harmonie en chaos.

Dan staat rietblazer Edward Capel ineens op het podium en vindt de transformatie plaats naar Sun Machinery. Een pauze is ons niet gegund. Ritmisch, kleurrijk en uiterst sensitief vertelt Capel zijn verhaal. Een mooi verhaal, want Capel is als geen ander in staat om ongegeneerd melodieus de luisteraar mee te nemen. Sentimenteel wordt het nooit, maar hij zoekt wel degelijk de grenzen op. Nu is het geluid van Sun Machinery, dat duidelijk zijn inspiratie haalt bij de Miles Davis van eind jaren 60, sowieso groots en meeslepend, dus passen doet het allemaal wel. De combinatie van stevig, rock-georiënteerd gitaarspel van Gijs van de Broek, een stomend ritmetandem - bestaande uit bassist Siem Nozza en slagwerker Marcus Kuipers, het enerverende spel van Bart van Dongen op de synton en de eerdergenoemde capriolen van Capel op alt- en sopraansax staan garant voor menig magisch moment.

Dan mengt meester-ontregelaar Luk Sponselee zich in het geheel. Met zijn Korg en schakelkastjes haalt hij vakkundig de harmonie uit deze zonnige machine en schakelt het geheel over naar de tweede set van The Flipside Paradox. Waarna het complete concert eindigt met een eveneens tweede set van HRNS, die door Sponselee - tevens labelbaas en organisator van deze avond - tegen twaalf uur verzocht wordt nu maar eens te stoppen. Het is mooi geweest.

Foto's: paradoxtilburg.nl & Cees van de Ven

Labels:

(Ben Taffijn, 22.12.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.