Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Concert
Ritme, groove en melodie

Mark Guiliana Beat Music, vrijdag 11 december 2015, Paradox, Tilburg

Twee maanden geleden heeft het akoestische kwartet van Mark Guiliana met een standaard instrumentatie centraal gestaan in Paradox. Onder de noemer van Beat Music Productions heeft de drummer zijn eerste releases uitgebracht: 'The Los Angeles Improvisations', 'My Life Starts Now' en 'Beat Music'. Het laatste album vormt tijdens het optreden het leitmotief.

Het concert heeft een gemengd publiek op de been gebracht. Jonge mensen zijn aangetrokken door de elektronische en dansbare interactie tussen de bandleden, terwijl andere luisteraars zijn gekomen voor de fenomenale drumvaardigheden van Guiliana. Laten we er geen misverstand over bestaan: gedurende de twee sets ontstaat op meesterlijke wijze een permanente energetische flow met een bloedstollende dynamiek. Inzet van elektronica kan soms leiden tot eentonige, repetitieve muziek, maar in deze setting blijft het auditief razend interessant en afwisselend. De atmosferische creaties van toetsenist Jason Lindner en de elektronica van Steve Wall zijn hier mede debet aan.

Gedurende de avond blijkt Guiliana's drummen maatgevend voor het groepsconcept. Zijn stijl kan worden omschreven als natuurlijk maar extravert, met een ongelooflijk constante en ritmische precisie. De drummer gebruikt zijn inventiviteit ook om leentjebuur te spelen bij andere genres. Deze genres, waaronder techno, worden vaak geassocieerd met drumcomputers en de inzet van laptops. Deze handelswijze voedt echter de creativiteit en muzikaliteit van het muzikale spectrum. Guiliana benadert de nauwkeurigheid van een drumcomputer, maar behoudt het natuurlijke timbre en het gevoel dat past bij de bezieling van live drumspel.

Beat Music zit vol met polyfonische verkenningen, die worden gevormd door eendrachtig samenspel tussen Guiliana en de elektrische bassist Chris Morrissey. Het drumwerk en de regie zijn vanzelfsprekend in handen van Guiliana. Samen met zware elektrische basgrooves en nagalmende keyboardgeluiden wordt een postmoderne wall of sound neergelegd. De individuele nummers zijn verrassend aaneengeregen met vocale samples. Deze zijn ontleend aan verschillende toespraken en vormen een weerslag van de artistieke waarden en politieke grillen van de Amerikaanse natie. Ook houdt de muziek een verrassend midden tussen melodische gedragen stukken en bezwerende soundscapes. In deze zeer gevarieerde hypermoderne muzikale reis vormen ritme en groove, naast vervreemding en hypnotiserende elementen, de sleutelbegrippen.

Klik hier voor foto's van dit concert door Louis Obbens.

Labels:

(Louis Obbens, 24.12.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.