Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Concert
Jonge honden op het scherp van de snede

Snarky Puppy & Metropole Orkest, donderdag 30 april en vrijdag 1 mei 2015, Rotterdamse Schouwburg, Rotterdam

Met Snarky Puppy gaf het Metropole Orkest (MO) twee overweldigende concerten in de Rotterdamse Schouwburg. Aanleiding was de release van het cd/dvd-album 'Sylva', dat vorig jaar door deze gelegenheidsformatie van 64 musici werd opgenomen in het Energiehuis in Dordrecht.

In 1945 nemen de Nederlandse regering en het koningshuis een gezamenlijk besluit. Er dient een groot ensemble te komen, dat het volk hoop en vertier biedt. Na zeven decennia is het MO nog steeds toonaangevend en vervult het een voortrekkersrol. Het pop- en jazzorkest maakt al haar ambities waar om jonge en gevestigde talenten voor het voetlicht te brengen. Op het hoogst denkbare niveau speelt het MO alle populaire muziekstijlen die grofweg de afgelopen honderd jaar zijn ontstaan. Vele honderden (internationale) coryfeeën heeft het orkest begeleid. Het MO is "your own national treasure", zoals Snarky Puppy's Michael League het formuleert.

In 2013 zijn bijna alle subsidies wegvallen die het MO ontving. Dankzij veerkracht en ondernemerschap staat dit unieke orkest nog steeds overeind. Het MO blijft evolueren. Nu ook in zakelijk opzicht.

Ter voorbereiding van de concerten werd twee dagen gerepeteerd. Alle composities werden minutieus doorgenomen en waar nodig werden arrangementen aangescherpt of herschreven. Dankzij de chemie tussen Michael League en Jules Buckley, de respectievelijke bandleiders van SP en het MO, is een krachtig ensemble ontstaan, dat funk, rock, cinematic en jazz moeiteloos laat samenvloeien. Een synergie die beide groepen boven zichzelf uittilt.

In de jazz/funk-undergroundscene van New York was het collectief Snarky Puppy, ontstaan in 2004, lange tijd het best bewaarde geheim. Binnen twee jaar na het winnen van een Grammy in 2014 heeft de hele wereld kennis gemaakt met dit onontkoombare fenomeen. De groep heeft een bijzondere relatie met Nederland. In 2013 werd in Kyteman's Kytopia studio's in Utrecht het live cd/dvd- album 'We Like It Here' opgenomen. In 2014 speelden ze in een bomvolle Maaszaal tijdens het North Sea Jazz Festival.

Wat maakt Snarky Puppy bijzonder? De groep bruist van de energie, heeft lef en experimenteert met veel stijlen. Ze treden vaak op en elke tour of concert is tevens een proeftuin voor muzikale innovaties. Bovenal heeft de groep een onstilbare honger naar muzikaal avontuur.

Maatgevend is het talent dat zich samenbalt in deze groep. Excellerende muzikanten, waarvan er een aantal goed kunnen schrijven en arrangeren. Ondanks de vaak complexe composities is de muziek toegankelijk en rijk aan groove. Bovenal draait het om het gevoel dat ze weten op te roepen. Snarky Puppy maakt herkenbare muziek, die wortelt in de lange Afro-Amerikaanse traditie.

In Rotterdam vallen enthousiasme en talent spectaculair samen. Het is sensationeel om naar zo'n grote groep te kijken. Alle musici zijn in het wit gekleed. Wellicht een onbedoeld statement in deze tijd van onzekerheid en verwijdering. De grootse aanpak is overweldigend. Qua kleuring en temperament is alles mogelijk in een orkest met zo'n veelzijdige bezetting. Er wordt dan ook breed uitgepakt. Alle secties komen veelvuldig aan bod en het grote aantal solo's is maatgevend. De blazers van Snarky Puppy doen mooie dingen, waarbij een glansrol is weggelegd voor de tuba.

Indruk of sfeer van het hele concert laat zich moeilijk beschrijven. De veelheid aan indrukken doet denken aan de rijke invulling die Mahler aan zijn symfonieën gaf. Allerlei sferen worden opgeroepen. Filmische melodieën leggen voortdurend beslag op de verbeelding. Het is een komen en gaan van adembenemende acts.

Ondanks de gedegen voorbereiding en de geïnspireerde aanpak is er een kleine kanttekening bij de overdaad aan ideeën die in de muziek zijn verwerkt. In melodisch en harmonisch opzicht gaat de muziek voortdurend alle kanten op. Dat neemt niet weg dat alles goed is doordacht en fascineert. Hoewel mooi in balans laat de zaalversterking kleine steekjes vallen en is het soms lastig om daadwerkelijk te horen wat je ziet.

Snarky Puppy en het Metropole Orkest geven een prachtige show met indrukwekkende solisten. Gitarist Mark Lettieri speelt jazzy, pianist Bill Laurance speelt klassiek georiënteerd en drijft weg in een bedding van strijkers. Organist Cory Henry is uitermate cool in 'Lingus' en daarmee de ster van de avond. Justin Stanton is weergaloos, wanneer hij een menselijke stem in zijn keyboard legt, en op trompet in 'Shofukan', dat als toegift wordt gespeeld. De zaal neemt zingend afstand van een enerverende avond.

Good Music Company en Motel Mozaique gaven met de programmering van deze concerten een sterke impuls aan de beleving van instrumentale jazz/popmuziek.

Klik hier voor foto's van dit concert door Arjan Aelmans.

Labels:

(Unknown, 14.5.15) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.