Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Concert
Het stof uit de oren geblazen

Laurens Smet Anvers Stock Trade & Ingebrigt Håker Flaten Chicago Sextet, Oorstof, vrijdag 5 december 2014, Zuiderpershuis, Antwerpen

Het was alweer het laatste concert in de meesterlijke serie 'Oorstof' van Sound In Motion. Hulde aan Koen Vandenhoudt en Christel Kumpen voor het organiseren van deze serie. Dat is hier wel op zijn plaats. En zo'n laatste concert moet dan natuurlijk ook wel iets speciaals hebben. Welnu, daar zijn Koen en Christel in geslaagd.

De eerste helft van de avond was ingeruimd voor een, speciaal voor deze avond samengesteld, sextet onder leiding van de Antwerpse bassist Laurens Smet. Smet speelde de laatste jaren bij Ifa Y Xango, Bolhaerd, O.Orkin's Insect Zoo, Tandapushi en Bambi Pang Pang, een kwartet met de legendarische drummer Andrew Cyrille, waarmee hij in 2013 nog op Jazz Middelheim stond. Laurens Smet Anvers Stock Trade werd dit gloednieuwe sextet gedoopt. Smet nodigde verder als blazers Niels van Heertum (trompet en euphonium) en Joachim Badenhorst (tenorsax en klarinet) uit. Beiden hebben hun sporen reeds ruimschoots verdiend in de internationale improvisatiescene. Op drums de eveneens uit Antwerpen afkomstige Louis Evrard. En verder twee muzikanten uit Zweden: Johan Graden op de Wurlitzer-piano en Moog-synthesizer en als tweede drummer Konrad Agnas.

Het sextet speelde een kleurrijke set, waarin naast jazz invloeden doorklonken uit de folk en niet-westerse muziek. De set bestond uit twee langgerekte composities, waarbij de eerste vooral opviel door het slepende, ietwat dromerige ritme. Met name aangezet door de Wurlitzerklanken van Graden. De ietwat klagelijke klanken in de solo's van Badenhorst pasten daar goed bij. Verder waren de overgangen binnen dit stuk het vermelden waard. De fijnzinnige, uitgesponnen patronen, soms verstild, werden afgewisseld met momenten waarop een ware kakofonie van klanken het stof uit de oren blies. Erupties waarin het broeide, knetterde en gierde. Waarbij de associatie met een op hol geslagen circusorkest op zo'n moment nooit ver weg is. De tweede track was zo mogelijk nog aparter, met name door het meerdere keren volledig stil laten vallen van het totale sextet en dan net op die momenten dat het geluid naar een climax ging. Met een spanning verhogend effect. Voorwaar een sextet dat vaker zou moeten gaan samenspelen na deze enerverende première.

En dan na de pauze het sextet van de, in de Verenigde Staten wonende, Noorse bassist Ingebrigt Håker Flaten, actief in bands en projecten als Atomic, Free Fall, The Thing, The Rempis Percussion Quartet, The Cherry Thing, Scorch en The Bureau Of Atomic Tourism, waarin hij afgelopen zomer nog te horen was tijdens Jazz Middelheim. In dit sextet, naast violist Ola Kvenberg, musici uit de bloeiende Chicago-scene: Frank Rosaly op drums, Dave Rempis op tenorsax en Jason Adasiewicz op vibrafoon. Vandaar ook de naam Chicago Sextet. Jeff Parker maakt als gitarist eveneens deel uit van dit sextet, maar werd vanwege verplichtingen elders op deze avond vervangen door Jasper Stadhouders. Alweer. Want ook tijdens het concert van Ken Vandermark's Made To Break was hij reeds van de partij. Daar echter in de rol van bassist.

Een bijzonder sextet, niet in de laatste plaats vanwege de wat ongewone bezetting van bas, drums, vibrafoon, sax, viool en gitaar. Maar muzikaal viel er zeker ook veel te genieten. Op een bij tijd en wijle krachtige beat, neergezet door Håker Flaten, Rosaly en Adasiewicz, werden de nodige complexe solo's weggegeven door vooral Kvenberg en Rempis. Maar ook Stadhouders liet zich niet onbetuigd, door met allerlei hulpmiddelen de meest onmogelijke klanken uit zijn gitaar te persen. Solo's die zeker lyrische elementen in zich borgen, maar evengoed alle kanten opschoten en lieten horen dat deze musici tot de top van de impro-scene behoren. Zelfs een Noorse traditional werd volledig aan flarden gespeeld. Maar ook dit concert kende verstilde en bijna hemelse momenten. Zo riep de combinatie bas en vibrafoon op enig moment associaties op met een voorjaars regenbuitje en leverde het tegelijkertijd inzetten van de strijkstok bij viool, bas en gitaar een mooi weemoedig klankspel op.

Een waardige afsluiting van een prachtige serie dus, dit sextettengebeuren. En nu maar hopen dat Sound In Motion hiermee doorgaat!

Cedric Craps maakte foto's van de concerten van Laurens Smet Anvers Stock Trade en het Ingebrigt Håker Flaten Chicago Sextet.

Labels:

(Ben Taffijn, 16.12.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.