Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Concert
Even bevreemdend als toegankelijk

Daniel Erdmann-Samuel Rohrer Quartet, donderdag 21 november 2013, JazzCase, Dommelhof, Neerpelt

Met tenorsaxofonist Daniel Erdmann en drummer Samuel Rohrer als hoeksteen aangevuld met cellist Vincent Courtois en gitarist Frank Möbus vormen deze vier muzikanten met een niet voor de hand liggende combinatie van instrumenten een wel heel eigentijds jazzkwartet. Om de spanwijdte van het kwartet aan te geven: Erdmann komt voort uit de Berlijnse avant-garde jazzscene, de eigenzinnige en creatieve Rohrer kennen we van het Wolfert Brederode Quartet, waarmee hij al eerder in JazzCase te gast was en waarvan ik me het uiterst subtiel en kwetsbaar musiceren nog levendig voor de geest kan halen. Courtois studeerde en speelde ruim vijftien jaar klassieke cello en Möbus kennen we vooral van Der Rote Bereich. Een niet alledaagse bezetting voor een jazzkwartet.

Op het menu stond 'From The Inside Of A Cloud', de nieuwe cd van het Erdmann-Rohrer Quartet, die vers van de pers en in primeur werd voorgesteld in JazzCase, dit in een coproductie met Motives for Jazz.

Al bij het eerste nummer werd een bevreemdende en mysterieuze spanning neergezet, die hypnotiserend werkte. Een wervelende en fascinerende geluidsmuur hield je in haar greep en maakte dat je op het puntje van je stoel geboeid werd meegezogen met die bizarre muzikale wendingen. Van poëtische passages met een klagende en donkere ondertoon door het harmonisch samengaan van een melancholische gitaar, strakke en subtiele percussie en een lyrische sax, ging het over naar meer ritmische stukken.

Nummers voorzien van een stevig swingende beat, opgebouwd rondom een aantal snedige gitaarrifs met een uitgebreid solerende sax rondom een sterke groove. Muziek met niet alleen knipoogjes naar pop en rock, maar evenzeer naar wereldmuziek met composities die fragmentarisch soms zo klinken. In het nummer 'Konnässörs' ontwaarden we verwijzingen naar hedendaags klassiek door het eigenaardige samengaan van gitaar, tenorsax, cello en percussie. Ik genoot ook van het freejazzy '5463' met een aanzwellende beat op gitaar en van de stuwende passages voortbouwend op een stevige groove in het uitzinnige 'Broken Tails'.

Composities met een duidelijke structuur in een goede mix van vrije improvisaties. De combinatie van cello, elektrische gitaar en sax geeft een breed geluid. Muziek met sterke, diepe grooves, soms chaotisch en hectisch, wervelend en bizar, maar ook melodieus, lyrisch en poëtisch. De groep verkent duidelijk het terrein buiten de grenzen van het jazzidioom, wat spannende momenten en een uiterst gedreven en vinnig concert vol variatie opleverde. Een kleurrijk concert als een sneltrein, waarbij het kwartet tegelijk vernieuwend is maar daarbij toch erg toegankelijk.

Ook op cd is deze bezwerende en mysterieuze sfeer in elke groef vastgelegd en ligt de vibe, die het concert zo boeiend maakte, goed vervat.

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

Labels:

(Robert Kinable, 29.1.14) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.