Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Concert
Afscheid van Willem Breuker Kollektief

Oud & Nieuw Concert, met Louis van Dijk/Han Bennink/Ernst Glerum, Felix Strategier/Wolfert Brederode/Ernst Reijseger, Willem Breuker Kollektief, maandag 31 december 2012, Bimhuis, Amsterdam

Het begint zo langzamerhand een goede traditie te worden dat het Bimhuis het jaar afsluit met een verrassend en gevarieerd jazzconcert. Dit keer zat hem de verrassing vooral in het optreden van het trio Louis van Dijk/Ernst Glerum/Han Bennink. De combinatie mainstream-pianist Van Dijk met het ICP-impro ritmeduo bassist Glerum en drummer Bennink moest wel iets spannends opleveren.

En dat was ook zo. Het klikte enorm tussen de drie, inmiddels op leeftijd geraakte, heren. Rechttoe rechtaan, zonder flauwekul en met een tomeloze energie werden uit het 'Jazz Real Book' bluesy standards – zoals 'Straight No Chaser' – en Billy Strayhorns ballade 'Chelsea Bridge' magistraal vertolkt. Louis van Dijk bewees, ondanks zijn veelvuldige uitstapjes naar zowel de klassieke als de lichte muziek, een verbluffend improvisator te zijn. Hij speelde razend virtuoos, gebruikte het totale klavier, swingde enorm en improviseerde modern en smaakvol. Aangevuurd en opgejut door Bennink met bewonderende aanmoedigingskreten en stuwend op slechts een snaredrum met afwisselend sticks en brushes en het consequent stevige bassen van Ernst Glerum leverde dat zinderende pianotrio-jazz op.De avond kon niet meer stuk.

Het concert van het trio Felix Strategier/Wolfert Brederode/Ernst Reijseger was van een totaal andere orde. Acteur/zanger Strategier vertolkte liederen en teksten van de Belgische auteur Herman De Coninck. Het had allemaal niet zo gek veel met jazz van doen, enkele improvisatiemomenten van cellist Reijseger daargelaten, maar was van hoog intiem literair niveau.

Het sluitstuk van de avond was het aller-, allerlaatste optreden van het Willem Breuker Kollektief. Het Kollektief, dat net een uitgebreide afscheidstournee achter de rug had, speelde ondanks dat een ontzettend enthousiaste en vitale set. Het speelde strak en geïnspireerd en er werd idem dito gesoleerd. Vermeldenswaardige solisten waren saxofonist Frans Vermeerssen, Hermine Deurloo op mondharmonica, drummer Rob Verdurmen en Maarten van Norden op tenorsax. Uit het onmetelijke repertoire van Willem Breuker werden enkele hoogtepunten ten gehore gebracht.

Onverwacht en daardoor exemplarisch voor het Kollektief was het humoristische en aanstekelijke trompetduel tussen Andy Altenfelder en de 'opgetrommelde' – hij maakte de laatste jaren geen deel meer uit van het Kollektief – Boy Raaymakers. De beide heren, gestoken in clowneske pakken, schetterden en tetterden er vrolijk en amicaal op los. Hierna kreeg Raaymakers alsnog de ruimte om serieus te soleren en zodoende een ode te brengen aan de in 2010 overleden Willem Breuker.

De jazzwereld zal dit unieke en markante orkest node gaan missen. Breuker schroomde niet met zijn orkest van de geijkte paden te treden. Zijn muziekwereld was breed. Invloeden van klassiek, opera, film- en wereldmuziek en persiflages op de Amerikaanse free jazz (Art Ensemble Of Chicago, Sun Ra) werden ruimschoots toegepast in zijn composities. Gelukkig zijn de meer dan 500 composities van Breuker en de talloze op BVHAAST verschenen cd's en dvd's gebleven.

Maarten Jan Rieder maakte van bovenstaande concerten fotoverslagen: klik hier (Willem Breuker Kollektief), hier (Strategier/Brederode/Reijseger)en hier (Van Dijk/Bennink/Glerum).

Labels:

(Jacques Los, 15.1.13) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.