Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Concert
Originele reflecties en toekomstmuziek

Vijay Iyer & Dual Identity, zaterdag 17 december 2011, LantarenVenster, Rotterdam

De Stichting Jazz International Rotterdam is een netwerkorganisatie met als doel de realisatie van een volwaardig concertaanbod van jazz en improvisatiemuziek. In dit geval is de stichting, in samenwerking met het jazzpodium LantarenVenster, er in geslaagd de crème de la crème vanuit de vooruitstrevende en uiterst florerende Brooklynse jazzscene naar de Maasstad te halen. De twee samengebrachte optredens hebben veel gemeen. Zo leggen de geboren Amerikanen, Vijay Iyer en Rudresh Mahanthappa, een complexe symbiose aan tussen moderne creatieve westerse jazz, de Noord-Indiase klassieke (Hindoestaanse) muziek en de Karnatische muziek uit Zuid-India. Steve Lehman, instrumentalist en componist, beweegt zich eveneens in het volle spectrum van de moderne, experimentele muziek. In zijn werk en studie richt hij zich op de ontwikkeling van computergestuurde modellen voor improvisatie. Door een toon te analyseren worden uiteindelijk nieuwe harmonieën ontwikkeld.

De deels originele composities van Vijay Iyer worden tijdens diens gewaagde optreden afgewisseld door standards. Zijn rol als groot en vooruitstrevend vernieuwer wordt in zijn solowerk enigszins naar de achtergrond geschoven. Tijdens het optreden reflecteert de pianist op grootse wijze aan zijn Amerikaanse voorgangers en met name aan het percussieve en dissonante spel van Thelonious Monk. Overigens is het niet louter een eerbetoon aan de jazzhistorie. De pianistische uitwijdingen die Iyer spanningsvol aanbrengt in zijn spel zijn al even uniek als onorthodox. Vooral in de eerste drie, uitgesponnen, nummers transformeert hij voortdurend het ritme op subtiele wijze. De muzikale sferen die worden opgeroepen zijn wijds, warm impressionistisch en overwegend introspectief van aard. Bij vlagen monden ze uit in een vreugdevolle of dreigende, soms grillige, expressie. Maar het spel blijft flexibel, elegant en bezit een transparante complexiteit.

Het openingsnummer van Dual Identity is even veelzeggend als illustratief. Eerst zijn de twee in elkaar overvloeiende altsaxofoons te horen en na luttele minuten komt de ritmesectie op gang, in een melodieuze tegendraadsheid. Direct zijn de stijlverschillen tussen de altisten te herkennen. Mahanthappa, begenadigd met een warme, emotionele, ronde klank, en Lehman, met een kristalheldere, gortdroge toon. Beide muzikanten, voorzien van een technische perfectie, zoeken de improviserende wegen langs onheilspellende, kronkelige en vaak abstracte paden. Het risico van een volstrekt cerebrale aanpak ligt op de loer, maar wordt vermeden door gepassioneerd spel en een dualistische en avontuurlijke aanpak.

Het uitgevoerd materiaal is afkomstig van het album 'Dual Identity' uit 2010. De ritmische frontlinie, aangevoerd door drummer Damion Reid en bassist Rich Brown, zet een eigentijdse, zwaar aangezette groove neer. Gitarist Liberty Ellman zorgt voor verlichting binnen het labyrint aan ritmische en harmonische experimenten. Hulde voor de wijze waarop volstrekt eigenzinnig klinkende blazers, zowel qua toon als stijl, elkaar complementeren in muziek, die zijn schaduw vooruitwerpt in de toekomst.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert.

Labels:

(Louis Obbens, 3.1.12) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.