Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Nieuws / Vooruitblik
Tournee Sam Most


Pianist Rein de Graaff, die vorig jaar Sam Most - 'Master of the Bebop Flute'- in Los Angeles ontmoette, regelde meteen een tournee met hem in oktober en november.

De inmiddels tachtigjarige fluitist speelde eind jaren veertig in de bigbands van Tommy Dorsey, Boyd Raeburn en Don Redman en werd begin jaren vijftig een pionier van de bebop op fluit. In die jaren verschenen platen van hem op de labels Prestige, Debut en Bethlehem. Hoewel de fluit zijn hoofdinstrument was, dubbelde hij op klarinet en saxofoon. In 1954 won hij de New Star DownBeat Poll.

Nadat hij van 1959 tot 1961 in het orkest van Buddy Rich had gespeeld, verdiende hij zijn brood in de studio's van Los Angeles. In de jaren zeventig blijft hij onder eigen naam platen maken op het label Xanadu, zoals 'Mostly Flute', 'Flute Flight' en 'Flute Talk'. Medemusici op zijn platen zijn onder meer Tal Farlow, Billy Higgins, Lou Levy en Joe Farrell.

Zo langzamerhand raakt hij echter in de vergetelheid. Hij speelt nog wel op onregelmatige basis in LA. Het is goed dat De Graaff hem opgepikt heeft en voor een korte tournee naar Nederland haalt. De levende fluitlegende Sam Most is te zien en te horen op:

27/10 – Oosterpoort, Groningen
29/10 – Dordtse Jazzsociëteit, Dordrecht
30/10 – De Burcht, Leiden
31/10 – Hnitahoeve, Heist-op-den-Berg
02/11 – Bouwkunde, Deventer
03/11 – Koornhuis, Den Haag (masterclass)
04/11 – Jazzfestival Heerde

Labels:

(Jacques Los, 22.10.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.