Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Cd
Chet Baker – 'Let’s Get Lost' (Milan, 2008)

Opname: 1952-1956

Geremasterde opnamen uit 1952-1956, de beginjaren van trompettist Chet Baker. Prachtig, zo kun je mooi zijn ontwikkeling volgen. Ja, me neus. In hun ondoorgrondelijke wijsheid hebben de Parijse producers van deze schijf besloten, dat de juiste volgorde 1955-54-56-55-53-52-53 diende te zijn.

Afgezien daarvan is er weinig mis met deze muziek. We horen Baker als lid van het roemruchte pianoloze kwartet van baritonsaxofonist Gerry Mulligan. Hun samenspel is voorbeeldig; het is werkelijk verbluffend hoe goed de erudiete arrangeur en componist, die Mulligan was, met de intuïtief opererende trompettist samenwerkte.

Iets van dat gevoel voor vorm moet bij Chet Baker zijn blijven hangen, getuige de arrangementjes van zijn eigen kwartetten – al vermoed ik dat ook pianist Russ Freeman zijn duit in het zakje heeft gedeponeerd. De improvisaties van de trompettist vertonen in elk geval een niet mis te verstane logica. Baker was zelfs zo leep dat hij de steken die hij in 'Easy To Love' dreigde te laten vallen behendig in zijn voordeel wist te transformeren.

Op de eerste negen tracks zingt hij ook. Dat is op zich geen probleem, ware het niet dat je op bepaalde radiozenders dood wordt gemept met de zingende Chet. En of je nu Chesney Henry Baker heet of Edward Kennedy Ellington of Wolfgang Amadeus Mozart, overdaad schaadt en slijt.

(Eddy Determeyer, 27.5.11) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.