Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Festival
Het mekka van de jazz leeft weer!

Mecc Jazz Maastricht, zaterdag 30 oktober 2010, MECC Maastricht

Het begon twintig jaar geleden zo enthousiast en vol plannen: een splinternieuw internationaal jazzfestival. Een ontmoetingsplaats van de beste jazzmusici in elke stijl, wereldberoemde sterren en nieuwe talent. Een internationale gebeurtenis in een centrale stad in Europa: Maastricht. Zo klonken toen de aankondigingen van het nieuwe driedaagse festival, waar grootheden zoals Miles Davis, Michel Petrucciani en Monty Alexander geweest zijn. En toch, de droom van een nieuw jazz-mekka spatte uiteen vanwege financiële problemen. Het was bitter dat het zogenoemde kleine broertje van het North Sea Jazz Festival niet eens vier jaar oud is geworden.

Op hernieuwd initiatief vond dit jaar op 29 en 30 oktober de eerste editie van Mecc Jazz Maastricht plaats. Een verfrissend jazzfestival met nationale en internationale artiesten, vernieuwend talent uit de regio Maastricht en een grensoverschrijdend programma van jazz en andere culturele genres, zoals 'Jazz meets Art'.

In de zaal Baker Street begon de zaterdag met het muzikale echtpaar Tuck & Patti. Met het complexe gitaarspel van Tuck, dat op zich ongetwijfeld genoeg materiaal voor een soloconcert was, werd de stevige rhythm-and-blues stem van Patti begeleid. Twee mensen die elkaar kennen en van elkaar houden; een platform voor een concert vol intimiteit en harmonie.

Een sterk begin vormde het Roy Hargrove Quintet op het podium 42nd Street. Hargrove, eens door Wynton Marsalis ontdekt, maakte indruk met diversiteit: afwisselend in duet met Justin Robinson (altsax) of solo, gingen fluweelzachte melodieën in scherpe hardbop en zelfs funky staccato's vloeiend in elkaar over. Zijn band bestond uit Sullivan Fortner (piano), Ameen Saleem (bas) en Montez Coleman (drums). Iedereen individueel was als een vulkaan en speelde in het collectief en in begeleidende rol met dynamiek en expressie.

Magnus Lindgren - Quincy Jones noemde hem het grootste jazztalent wat rond loopt - leefde en werkte enige tijd in Brazilië en heeft met Zuid-Amerikaanse muzikanten stukken voor zijn album 'Batucada Jazz' geschreven en opgenomen. Van deze cd presenteerde hij met internationale bezetting een aantal nummers. Het concert van deze multi-instrumentalist (toetsenist, fluitist, saxofonist en klarinettist in één persoon) deed aan de David Sanborn van de jaren tachtig denken. Ook was de focus zeer op entertainment en show gericht. Maar zelfs in dit mainstream-achtige optreden waren er mooie momenten van puur spelplezier en uitgebreide solo's te ontdekken.

Verrassend veelzijdig was het concert van zangeres Charlotte Haesen. Dit jonge talent uit de regio Maastricht presenteerde met haar begeleiders Rudolfs Macats (toetsen), Matiss Cudars (gitaar), Andri Olafsson (bas) en Niels Engel (drums) een mix uit pop, chanson en jazz. Met uitdrukkingkracht, schoonheid en mooie arrangementen creëerde zij een kwetsbare en licht melancholieke sfeer. Charmante kleinkunst.

Maastricht en de jazz zijn als een vriendschap: vriendschappen komen het beste tot hun recht onder moeilijke omstandigheden. Op termijn zullen we weten of dat hier ook het geval is. De kans is er!

Klik hier voor een fotoverslag van Mecc Jazz 2010 door Cees van de Ven.

Klik hier voor een fotoverslag van Mecc Jazz 2010 door Monique van der Lint.

(Sabine Fleig, 17.11.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.