Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Cd
Lionel Hampton Big Band - 'Air Mail Special' (ITM, 2006)

Opname: 29 mei 1983

Toen deze live registraties werden gemaakt, had vibrafonist Lionel Hampton al twintig jaar geen vast orkest meer. Vaak trad hij op met ad-hoc all star formaties, en voor bijzondere gelegenheden en tournees werd dan een groot orkest geformeerd. Daarbij putte zijn manager uit een pool van vaste krachten, die aangevuld werd met (goedkope) jonge muzikanten uit New York.

Ook in het onderhavige ensemble ontwaren we bekende gezichten als die van Tom Chapin (alt en fluit), Paul Jeffreys (tenor en bariton) en Frankie Dunlop (drums). Het speciaal voor de Europese tournee samengestelde orkest maakt een goed ingespeelde indruk en dit zou een prima dubbel-cd zijn geweest zonder de zang van de Hamp. Een groot vocalist is hij nooit geweest, maar hier in de Kongresssaal van het Hygienemuseum in Dresden bakt hij er wel heel weinig van.

Uit de liner notes maak ik op dat er ook arrangementen van Gigi Gryce en J.J. Johnson op de lessenaars lagen; waarom er hier voor 'When The Saints' met des leiders katzenjammern is gekozen in plaats van 'Sans Souci' (Gryce) of 'Turnpike' (Johnson) is een onbehaaglijk raadsel. Ook 'In The Mood', dat overgaat in 'Amen', met publieksparticipatie, is een dieptepunt. Ik bedoel, als je erbij bent, met voldoende Bier & Bockwurst, is het wellicht allemaal heel geestig, maar 27 jaar na dato vergt de euforie in het zwetende arbeidersparadijs toch wel het uiterste van je inlevingsvermogen.

Gelukkig kunnen er ook hoogtepunten aangestipt worden. Zoals het stomende titelnummer, dat de festiviteiten opent, de knisperende trompetsolo van Johnny Walker in 'Advent', 'Midnight Sun' in een nieuw, iets sneller jasje, de solo van pianist Johnny Colianni in 'Minor Thesis', de fascinerende vibrafoonexercities in de medley 'Stardust'/'Moonglow' en het arrangement van 'I Got Rhythm' – dat vervolgens om zeep wordt geholpen door de ongefocuste vocalen van de leider.

Deze recensie verscheen eerder in Jazz Magazine.

(Eddy Determeyer, 27.9.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.