Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Vooruitblik
Allemachtig... Theo 80! - Feestconcert in het Bimhuis


Op zondag 19 september viert Theo Loevendie zijn tachtigste verjaardag in het Bimhuis met een keur van artiesten uit zijn muzikale heden en verleden. De componist, klarinettist en pionier van de improvisatiemuziek in Nederland toont in zijn oeuvre sterke invloeden uit de jazz en de niet-westerse muziek, maar ook uit literatuur en theater. Deze diversiteit zien we terug op het podium, waar onder anderen schrijver Kees van Kooten, jazzdrummer Martin van Duynhoven en erhu-speelster Fang Wei-Ling aan zullen treden. Het feestelijke programma zal worden gepresenteerd door Bas Lubberhuizen.

Theo Loevendie werd geboren op 17 september 1930 te Amsterdam. Hij studeerde compositie en klarinet aan het Amsterdams Conservatorium. Tot 1968 was Loevendie vrijwel uitsluitend actief op het terrein van de jazz. Hij trad met zijn eigen groepen op tijdens de belangrijkste Europese jazzfestivals. In 1979 werd Loevendie voor al zijn jazzactiviteiten de Wessel-Ilckenprijs (de voorloper van de VPRO/Boy Edgar Prijs) toegekend; één van zijn jazzplaten was al in 1969 met een Edison bekroond.

Van 1970 tot 1988 was Loevendie hoofdleraar compositie aan het Rotterdams Conservatorium. Van 1988 tot 1997 doceerde hij compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en sinds 1995 aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Hij was centrale componist in vele festivals en gaf masterclasses over de gehele wereld.

In 1968 begon Loevendie met het schrijven van concertmuziek. Sindsdien worden zijn werken over de gehele wereld uitgevoerd, zowel in festivals van hedendaagse muziek als in reguliere concerten. Zo schreef hij een aantal opera's, zoals 'Naima', waarvan de première plaatsvond op het Holland Festival in 1985. Tot zijn orkestwerken behoren een pianoconcert (1995), een vioolconcert (1998) en een klarinetconcert (2001). Begin 2003 richtte Loevendie het ensemble Ziggurat op, een combinatie van westerse en niet-westerse instrumenten.

In 1988 was Theo Loevendie de eerste componist die de prestigieuze 3M-prijs ontving, als bekroning van zijn oeuvre en voor zijn vele verdiensten.

(Maarten van de Ven, 31.8.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.