Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




In memoriam
Hank Jones overleden


Het mooiste toucher van de jazz kunnen we vanaf heden alleen nog op de plaat horen. Zondag 17 mei overleed pianist Hank Jones in New York. Hij werd 91 jaar. Henry 'Hank' Jones, geboren in Vicksburg, Mississippi, als oudste van de 'Jones Boys' (Thad en Elvin), bleef zijn hele leven optreden. Vorig jaar stond hij in Rotterdam nog op het North Sea Jazz Festival en later dit jaar was hij voorzien als een van de headliners op Jazz Middelheim.

Zijn eerste concerten gaf hij als middelbare scholier. In 1944 kwam hij op voorspraak van saxofonist Lucky Thompson bij het New Yorkse orkest van trompettist en zanger Hot Lips Page. Op zijn eerste platen, met Page en met de bigband van Andy Kirk, hoor je al dat hij een voortreffelijke begeleider met een moderne inslag is. Hij voorziet de solisten van de juiste akkoorden en zijn versierinkjes zijn bescheiden en smaakvol.

Art Tatum en Teddy Wilson zijn aanvankelijk zijn grote voorbeelden, maar dat verandert wanneer hij in het bopmilieu belandt. "Wanneer je dat soort muziek ondergaat, bewust of onbewust, beïnvloedt dat je stijl. Je tracht dan, al dan niet bewust, je dat idioom eigen te maken. Niet noot voor noot, maar dat je in dat idioom speelt. Bebop vond ik gelijk tof," zei hij ooit.

Lange tijd stond Hank Jones uitsluitend bekend als een uitzonderlijk elegante begeleider. Dat hij in de periode 1948-53 vaste pianist van zangeres Ella Fitzgerald was en zich daarna jarenlang ingroef in de platen- en televisiestudio's, heeft dat beeld alleen maar versterkt. Pas in de jaren zeventig ging hij meer en meer als solist en als leider van eigen groepen optreden en veranderde zijn image. Het grote jazzpubliek maakte toen kennis met een pianist die zijn noten stuk voor stuk zorgvuldig vorm placht te geven. "Denken moet je altijd wanneer je muziek maakt, want anders kom je in de problemen, zwaar in de problemen."

Net als Erroll Garner kon hij een ballad dusdanig vertragen, dat je bekropen werd door de neiging er een spiegeltje voor te houden, om te zien of ze nog leefde. Jones was een meester der verstilling. Hij heeft grote invloed gehad op de generatie vlak onder hem, van wie Jimmy Rowles, Tommy Flanagan, Barry Harris, Roland Hanna en Kirk Lightsey genoemd moeten worden.

(Eddy Determeyer, 19.5.10) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.