Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Concert
Garbarek: deze keer met pit

Jan Garbarek Group & special guest Trilok Gurtu, zaterdag 24 oktober 2009, LantarenVenster, Rotterdam

De Noorse saxofonist Jan Garbarek, beïnvloed door John Coltrane, begon als autodidact en won in 1962 een amateurcompetitie. Zijn eerste eigen band bestond uit gitarist Terje Rypdal, bassist Arild Andersen en drummer Jon Christensen. Garbarek maakte talloze opnames, waarvan de bekendste zijn: het Europese kwartet met Keith Jarrett en zijn eigen band met Rainer Brüninghaus (piano, keyboards), Eberhardt Weber (bas) en onder anderen Nana Vasconcelos, Marilyn Mazur en Manu Katche op drums en percussie. Minder bekend is zijn werk met Bill Frisell, Anouar Brahem, John Abercrombie, Paul Giger, Egbero Gismonti en zijn excursie naar de renaissance met het Hilliard Ensemble. Garbarek staat open voor muziek uit de hele wereld, maar blijft de Scandinavische folktunes altijd trouw.

Na bijna twee jaar was hij eindelijk weer te gast met zijn groep in het uitverkochte LantarenVenster in Rotterdam. Deze keer werd Manu Katche vervangen door Trilok Gurtu op drums en percussie. Maar ook Garbareks jarenlange vriend en bandlid Eberhardt Weber was niet van de partij. Hij heeft om gezondheidsreden een einde moeten maken aan zijn muzikale carrière en werd vervangen door de Braziliaanse bassist Yuri Daniel.

De vormgeving van het programma is nog steeds hetzelfde: een intense concertmarathon, bestaande uit oud en nieuw materiaal van meer dan twee uur, zonder pauze. Er werd, kenmerkend voor Garbarek, niet gesproken en ook geen titel aangekondigd. Dit was zeer aangenaam, want hierdoor was het mogelijk een lange ononderbroken en ongestoorde reis te maken door de jazz en Scandinavische folktunes, die vloeiend op elkaar volgden. Een enorm geluidstapijt met de melancholie en harmonieuze schoonheid die karakteristiek is voor zijn composities. Feestelijk, serieus en nobel bespeelde Garbarek zijn saxofoon. Het was opvallend dat elke muzikant buitengewoon veel tijd en ruimte voor eigen solo's kreeg, waarbij de rest van de band zich naar de achtergrond van het podium terugtrok.

En toch was het deze keer anders. Het lijkt alsof er momenteel een frisse wind door Garbareks muziek waait. Yuri Daniel, met zijn vijfsnarige elektrische bas, en de charismatische Trilok Gurtu gaven het al langer samenwerkende team Garbarek/Brüninghaus een nieuwe impuls. Daniel bracht elementen van funk in en overtuigde met een briljante solo, waarbij het swingde en groovede. Een virtuoos die, samen met de solide en heftig spelende Gurtu voor een sterke ritmebasis zorgde. Zij vormden een mooi contrast tegen de wat routinematig spelende Brüninghaus, die als betrouwbare en langjarige metgezel in deze formatie op een leuke manier, maar wel wat ouderwets, overkomt.

Garbarek werd geïnspireerd door de energie en diversiteit van zijn nieuwe muzikanten. Hij was extroverter en communicatiever. Zijn melodieën weten je nog steeds te beroeren en te raken, maar waren deze avond minder zacht en etherisch. Daniel en Gurtu brachten Garbarek op gang en zorgden ervoor, dat hij op de grond bleef en niet te veel verzandde in steeds voortdurende zoete en harmonieuze sferen.

Een prachtig optreden, de naam 'concert' waardig.

(Sabine Fleig, 5.11.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.