Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Concert
De jazzhistorie subliem hedendaags vertolkt

Available Jelly, vrijdag 20 november 2009, Bimhuis, Amsterdam

Eén van Nederlands leukste impro-groepen is het sextet Available Jelly. Helaas is ingevolge een abominabel subsidiebeleid, dat al meer dan een decennium woekert, de mogelijkheid voor improviserende musici om frequent te concerteren geheel ten gronde gericht. Momenteel heeft de groep dan ook een bescheiden tournee van een schamel vijftal optredens – de drie in Duitsland en België niet mee gerekend – in een tijdsbestek van een kleine drie weken. Het is werkelijk een schande dat zo'n kwalitatief muziekonderdeel door het overheidsbeleid de nek is omgedraaid. Het is dan ook niet verwonderlijk dat door de nivellering van de kunstsubsidies de hufterigheid in de maatschappij toeneemt.

Available Jelly, dat al sinds de jaren tachtig bestaat, heeft zich van het begin af aan ontwikkeld tot een formatie waarin, met inachtneming van de jazzhistorie, hedendaagse composities en arrangementen worden vertolkt. Dat bleek meteen al bij het openingsnummer 'BBC (Big Band Chart)': small combo swingmusic, die sterk deed denken aan de swingmuziek van het John Kirby Sextet uit de dertiger jaren. Als Kirby nog in leven zou zijn, had hij nu deel uitgemaakt van Available Jelly.

Hoofdzakelijk bestond het repertoire uit originals van onder anderen altsaxofonist en klarinettist Michael Moore, cornettist Eric Boeren, trombonist Wolter Wierbos en saxofonist Sean Bergin (die vroeger ook deel uitmaakte van deze groep). Kenmerkend voor Available Jelly - naast het gevarieerde repertoire: van New Orleans-jazz, Ellington-stukken, swing, Zuid-Afrikaanse muziek, het American Songbook tot eigen composities - zijn vooral het relaxte, strakke harmonische samenspel en de collectieve improvisaties. De regelmatige tempowisselingen in de nummers vormen een ander belangrijk aspect. Die wisselingen werden correct en geraffineerd gevolgd door één van Nederlands meest muzikale en swingende drummers: Michael Vatcher.

Voor de pauze viel de uitgebreide bassolo van Ernst Glerum op in de standard 'Sweet And Lovely'. Van eenzelfde niveau was de uitvoering van Billy Strayhorns 'Isfahan', waarin altsaxofonist Moore soleerde als Johnny Hodges, maar dan wel zonder diens vermaarde glissandi. Beide ballads werden wonderschoon en subtiel vertolkt door de gehele groep.

Tubaïst Goran Krmac, die de plaats van de naar Berlijn verhuisde tenorsaxofonist Tobias Delius heeft ingenomen, vervulde een zowel ritmische als melodieuze rol. De klankkleur van het geheel heeft door toepassing van de tuba aan diepte en warmte gewonnen. In de enkele solo's bleek Krmac het lastige instrument voortreffelijk te beheersen. Er werd in het geheel spaarzaam individueel gesoleerd, maar die paar soloruimtes die eenieder waren toebedeeld, werden op een meer dan voortreffelijke wijze ingevuld. Van deze sublieme muzikanten valt ook niet anders te verwachten. Available Jelly is een geweldige groep die zeer interessante en mooie impro-muziek maakt.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Maarten Jan Rieder.

(Jacques Los, 28.11.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.