Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Bud Shank overleden

Altsaxofonist/fluitist Bud Shank is op 2 april overleden. Hij is 82 jaar oud geworden. Tussen 1947 en 2009 verscheen hij op circa 560 platensessies. In de vroege periode waren het opnames van de zogenaamde West Coast Jazz. Vooral op het toenmalige label Pacific Jazz verschenen platen onder eigen naam en als sideman was hij te horen bij onder anderen Howard Rumsey, Bob Cooper, Stan Kenton, Shorty Rogers, Maynard Ferguson, Gerry Mulligan en Barney Kessel.

In de zestiger jaren werd Shank (evenals vele andere 'West Coasters') een geslaagd studiomuzikant. In die tijd maakte hij met onder meer Chet Baker en Sergio Mendes commerciële en bossa-nova platen. Ook maakte hij opnamen in de Hollywood filmstudio's voor films als 'The Thomas Crown Affair' en 'The Summer Of ’42'.

In de jaren zeventig formeerde hij met gitarist Laurindo Almeida de succesvolle groep The L.A. Four. Die groep speelde een repertoire van overwegend latin-georiënteerde muziek en kamerjazz. Na het verlaten van die formatie richtte Shank zich in het bijzonder op de straight-ahead hardbop jazz. De fluit verdween achter slot en grendel. Hij was sindsdien uitsluitend op de altsax te beluisteren. In de jaren tachtig en negentig is hij op talloze platen te horen, op labels als Contemporary, Concord en Candid.

Zijn stijl (zeker later) had meer verwantschap met hardbop dan met de cool sound van bijvoorbeeld Paul Desmond en Lee Konitz. Naast zijn (nog levende) collega Phil Woods behoorde Shanks tot de betere blanke hardbop-altisten.

(Jacques Los, 6.4.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.