Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Akoestisch kwartet in een droom gegoten
Yuri Honing Acoustic Quartet, vrijdag 10 april 2009, Jazz at the Crow, Kraaij & Balder, Eindhoven

Yuri Honing, saxofonist en componist, is een van de meest succesvolle en veelzijdige muzikanten in Nederland. Op het moment is hij veel te horen met Wired Paradise, een electric band met Joost Lijbaart, Mark Haanstra, Frank Möbus en Stef van Es. Met zijn trio, bestaande uit Tony Overwater en Joost Lijbaart, gaf hij tijdens het Amsterdam India Festival een onvergetelijk concert in het Bimhuis met muzikanten uit Rajasthan. Spannend is ook de groep Orient Express, bestaande uit het Yuri Honing Trio en Arabische musici. En niet te vergeten zijn werk met Rima Khcheich, Paul Bley, Gary Peacock, Paul Motian en Charlie Haden.

Het meest actuele project van deze charismatische muzikant is het Acoustic Quartet, dat een droombezetting kent: Wolfert Brederode - piano, Frans van der Hoeven - bas en Joost Lijbaart - drums.

Wolfert Brederode, gekend om zijn melodieuze en lyrische spel, heeft in 2006 met Joost Lijbaart (Agog, Group Of Friends) de prachtige duo-cd 'One' opgenomen, die diep en geconcentreerd luisteren vereist. Verder vormt hij samen met Samuel Rohrer (drums), Mats Eilertsen (bas) en Claudio Puntin (klarinet) een kwartet, waarmee de succesvolle cd 'Currents' bij ECM Records werd opgenomen. Het spel van Frans van der Hoeven, bekend als sideman voor vele nationale en internationale jazz-grootheden (onder anderen Fay Claasen en Jesse van Ruller), is vooral door structurele schoonheid en sterke emoties zonder opsmuk gekenmerkt.

Het Yuri Honing Acoustic Quartet speelde in Eindhoven in een knus buurtcafé met de atmosfeer van een woonkamer. Helaas begon het concert met een kleine technische storing, die zowel de musici als de luisteraars irriteerde. Maar zodra dit was verholpen, begon een muzikale reis door een repertoire van eigen composities, geschreven door Honing en Brederode. Deze spannende reis werd gedragen door de ambivalentie van het kwartet. Het krachtige, expressive en dynamische spel van Yuri Honing in tegenstelling tot de emotionele en harmonische kracht van Wolfert Brederode, die je gerust een magiër van melodieën kan noemen.

Vooral in het tweede deel was de meesterlijke klasse van dit kwartet te horen. De langzame ontplooiing van de muziek, waar tijd en ruimte tussen de noten net zo belangrijk zijn als de noten zelf, was zeer boeiend. Thema's en improvisaties stroomden grenzeloos in elkaar, waarbij de overgang vaak werd onderstreept door Lijbaarts fantasierijke en toch vaak ingetogene gebruik van percussie-instrumenten. Het rustige en kwetsbare basgeluid van Van der Hoeven gaf deze muziek veel diepte en waarachtigheid.

Door de mooie intonatie van het kwartet en de levendige communicatie zonder woorden met elkaar, bleef de luisteraar van het begin tot het einde in de ban van het muzikale spel. Het was ingetogen en geconcentreerd luisteren tot de laatste toon had geklonken. Al met al een concert dat een diepe indruk heeft gemaakt en daarom nog lang in onze herinnering zal blijven.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

(Sabine Fleig, 20.4.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.