Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Tournee Trio BraamDeJoodeVatcher Quartet

Op de kop af twintig jaar spelen pianist Michiel Braam, bassist Wilbert de Joode en slagwerker Michael Vatcher nu samen. Om dit te vieren gaat de groep een nieuw avontuur aan; voor elk concert is een vierde, steeds wisselende speler gevraagd zich bij het trio te voegen, waarmee het trio wordt uitgebreid tot kwartet.

Michiel Braam schrijft korte, krachtige stukken voor Trio BraamDeJoodeVatcher. Op het podium is iedereen vrij om daarmee te doen wat hij wil. Omdat ze volledig op elkaar zijn ingespeeld kunnen de drie spelen zonder vaste vormen, afspraken of rolverdeling. Niets ligt van tevoren vast; elk concert klinkt anders. De enige constanten zijn de experimenteerdrift, het speelplezier en de energie die van het podium afspatten.

Om het publiek maximaal deelgenoot te maken van het kwartetavontuur zal het trio het eerste deel van elk concert in de basisbezetting spelen, waarna de gast van de avond zich bij hen voegt. Enkele namen van desbetreffende gasten? Oene van Geel, een improvisatiespecialist op viool en altviool, die vele onorthodoxe speeltechnieken gebruikt. Bekend van het Zapp String Quartet. Dan de Duitse trombonist Nils Wogram, die bekend staat als één van de belangrijkste musici van de jongere Europese generatie. Hij weet vrije muziek en mainstream op onnavolgbare wijze te combineren.

TokTek is de artiestennaam van de muzikant en kunstenaar Tom Verbruggen, die zijn zelfgebouwde elektronische instrumenten gebruikt voor een onderzoek naar handelingen en alle mogelijke gevolgen hiervan in geluid en muziek. Bart Maris heeft wellicht de krachtigste trompettoon van de Belgische jazz. Hij speelt uiteenlopende stijlen in groepen als Electric Barbarian en Flat Earth Society. Tablaspeler Sandip Bhattacharya groeide op in India, waar hij is geschoold in de Indiase klassieke muziektraditie. In Nederland speelt hij samen met musici uit de jazz en wereldmuziek.

Tourschema:
13/3, Staal, Rotterdam – met Oene van Geel (altviool) en Nils Wogram (trombone)
18/3, Paradox, Tilburg – met Paul van Kemenade (altsax)
19/3, JazzCase, Dommelhof, Neerpelt - met Bart Maris (trompet)
20/3, De Singer, Rijkevorsel - met Bart Maris (trompet)
21/3, Bimhuis, Amsterdam – met Paul Dunmall (tenorsax, bagpipes)
23/3, Wilhelmina, Eindhoven – met Tom 'TokTek' Verbruggen (elektronica)
4/6, Studio LOOS, Den Haag - met Peter van Bergen (tenorsax, klarinetten)
6/6, Plusetage, Baarle-Nassau – met Sandip Bhattacharya (tabla, percussie)
31/10, Theater Junushoff, Wageningen - met Michael Moore (altsax, klarinetten)
14/11, Hothouse, Leiden – met Bart Maris (trompet)

Kijk op Braams website voor meer speeldata, muziek en overige informatie.

(Maarten van de Ven, 11.3.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.