Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Rein de Graaff's Bebop Boek #5
Eddie Jefferson


Temidden van druk boppende vocalisten als 'Crazy' Babs Gonzales, Joe Carroll en Dave Lambert werd jazzzanger Eddie Jefferson (1918-1979) eind jaren veertig de uitvinder van een geheel nieuwe, moderne vocale uitdrukkingsmogelijkheid, 'vocalese' geheten. Hij was gespecialiseerd in het op woorden zetten van klassieke instrumentale jazzsoli van mensen als Coleman Hawkins, Charlie Parker en Dexter Gordon.

Jefferson was vooral onder de indruk van saxofonist James Moody. Eén van diens stukken, 'l’m In The Mood For Love', werd door hem als 'Moody’s Mood For Love' van woorden voorzien. Collega-zanger King Pleasure hoorde het stuk tijdens een optreden van Jefferson en zette het zelf op plaat voor Prestige: het werd een doorslaand succes. Aangezien Pleasure werd gezien als de man achter 'Moody’s Mood', zou hij de boeken ingaan als grondlegger van een nieuwe vocale stijl. Ten onrechte dus.

Rein de Graaff werpt licht op de muzikale carrière van de "the great E.J., King of Vocalese", zoals Jefferson door saxofonist en vriend James Moody werd aangekondigd. Klik
hier om het artikel te lezen.

Meer horen en zien?
Drie dagen voor zijn tragische dood op 9 mei 1979 trad Eddie Jefferson op in de Jazz Showcase in Chicago met een groep bestaande uit Richie Cole (altsax), Kelly Sill (bas), John Campbell (piano) en Joel Spencer (drums). Klik hier om te kijken en luisteren naar Jeffersons interpretatie van 'Trane’s Blues'.

(Maarten van de Ven, 18.3.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.