Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Projectsubsidie NFPK+ voor Jazz Orchestra Of The Concertgebouw

Het Jazz Orchestra Of The Concertgebouw (JOC) is een van de vele ensembles die per januari 2009 verder moest zonder vierjarige subsidie van het NFPK+. Vanuit de overtuiging dat het JOC wel degelijk een plaats verdient binnen het bestel, heeft het orkest een aanvraag gedaan voor een Tweejarige Projectsubsidie bij het NFPK+. In deze aanvraag richt het JOC zich op het ontwikkelen van nieuwe muziek en het spreiden van cultureel aanbod in de serie Bimhuis Uit (in samenwerking met de NPS) en op het genereren van nieuw en met name jonger publiek in samenwerking met Paradiso (Amsterdam). Deze aanvraag is nagenoeg volledig gehonoreerd met 205.000 euro voor twee jaar.

Het Jazz Orchestra Of The Concertgebouw heeft in de ruim 10 jaar van haar bestaan in belangrijke mate bijgedragen aan de hernieuwde belangstelling voor bigbandmuziek in Nederland. Met de tweewekelijkse concerten in het Bimhuis die eind jaren negentig begonnen, heeft het JOC onder leiding van Henk Meutgeert de uitersten binnen de Nederlandse jazzwereld weten samen te brengen en de klank van de bigband een eigentijdse wending weten te geven. Het JOC is dan ook een van de weinige jazzensembles die het gehele domein van de jazz en geïmproviseerde muziek bestrijken. In de afgelopen jaren is het orkest nationaal en internationaal succesvol geweest.

Per januari heeft het Jazz Orchestra Of The Concertgebouw een nieuwe artistiek leider aangesteld in de persoon van Juan Martinez. Martinez, vanaf de oprichting in 1999 de vaste baritonsaxofonist van het JOC, is tevens jazzprogrammeur van het Jazzpodium DJS en artistiek leider van de Wereld Jazz Dagen. Martinez gaat zich met name richten op het meerjarige artistieke beleid en op de invulling van de concerten, series en tournees. Daarnaast blijft hij zijn rol als baritonsaxofonist binnen de band vervullen.

De komende tijd staat in het teken van internationalisering. Eind mei vertrekt het JOC naar China voor een aantal concerten in Peking. Verder staan er een aantal concerten in Europa op stapel en is het orkest na een succesvolle tournee eind vorig jaar in Japan – het concert in de Blue Note (Tokio) werd door de Nikkei Shimbun Newspaper uitgeroepen tot een van de drie beste jazzconcerten in Japan van 2008 - teruggevraagd voor een nieuwe concertreeks . Het JOC heeft dan ook vertrouwen in een op handen zijnde internationale doorbraak. Nationaal bestaan de plannen onder meer uit uitbreiding van de Bimhuisserie met concerten in den lande en een concertreeks speciaal voor jongeren in Paradiso. En tot slot bestaat het JOC deze zomer 10 jaar, wat wordt gevierd met onder meer vier concerten in de Robeco-serie.

(Jacques Los, 9.3.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.