Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Sonny Fortune op tournee met Rein de Graaff Trio

De in 1939 in Philadelphia geboren saxofonist Sonny Fortune behoort tot de spraakmakende musici die vooral in de jaren midden zestig en zeventig furore maakten. In die periode speelde hij bij onder anderen Elvin Jones, Mongo Santamarina, McCoy Tyner, Buddy Rich en vanaf 1974 gedurende een jaar bij Miles Davis. Hij is te horen op de Davis-lp's/cd's 'Big Fun', 'Agartha', 'Pangaea' en 'Get Up With It'.

Onder eigen naam verschenen vanaf 1975 platen op de labels Horizon ('Awaking') en Atlantic ('With Sound Reason'), een mix van modale jazz en funk en pop. In de tachtiger jaren formeerde hij zijn eigen kwartet en maakte een paar uitstekende platen op Konnex ('Laying It Down' en 'It Ain’t What It Was') en op Blue Note. Hij maakte ook geruime deel uit van het kwartet van Nat Adderley en speelde regelmatig in Elvin Jones Jazz Machine. Eind jaren tachtig maakte de altsaxofonist deel uit van de Coltrane Legacy Band.

Fortune is nog steeds actief; zo houdt hij met onder anderen bassist Reggie Workman en drummer Rashied Ali de geest van John Coltrane levend. Over Fortune schreef het magazine Stereophile: 'one of the most intriguing alto players in contemporary jazz.'

Met Rein de Graaff en zijn trio maakt Sonny Fortune vanaf 26 februari een uitgebreide tournee door Nederland. Enkele concerten worden opgeluisterd met gastoptredens van onder meer Benjamin Herman, Joris Roelofs en Marco Kegel.

Tourschema: Oosterpoort, Groningen (26 februari), Paradox, Tilburg (27 februari), Mahogany Hall, Edam (28 februari), De Burgt, Leiden (1 maart), Bouwkunde, Deventer (4 maart), Bimhuis, Amsterdam (5 maart), De Tobbe, Voorburg (6 maart), Leeuwenberg, Utrecht (7 maart) en Beresteyn, Veendam (8 maart).

(Jacques Los, 21.2.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.