Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Sadi overleden

Vibrafonist, componist en arrangeur Sadi is vorige week in de nacht van donderdag op vrijdag in het ziekenhuis van Hoei overleden. Sadi werd 81. Hij was al enkele weken opgenomen in het ziekenhuis. Sadi was een veelzijdig muzikant die onder meer bekend is van zijn opnamen met het BRT-jazzorkest.

Sadi werd geboren in Andenne op 23 oktober 1927. Zijn artiestennaam is eigenlijk zijn voornaam, omdat hij niet hield van zijn familienaam Lallemand, die 'de Duitser' betekent. Sadi ontdekte de jazz in 1938 door te luisteren naar een plaat van Louis Armstrong. Drie jaar later begint hij vibrafoon te spelen. Op 9-jarige leeftijd stond hij op het podium al eens xylofoon te spelen.

Van 1950 tot 1961 woonde hij in Parijs, waar hij samenwerkte met prestigieuze jazzmensen als Lucky Thompson, Don Byas, Art Simmons, Kenny Clarke en Django Reinhardt. In 1961 keerde Sadi terug naar Belgiƫ, waar hij speelde in het orkest van de RTB-radio (ex-RTBF). Sadi was bekend als multi-instrumentalist (vibrafoon, percussie, piano, bongo), orkestleider, zanger, componist en arrangeur. Hij had zijn eigen kwartet, maar nam ook soloplaten op en werkte samen met vele muzikanten.

Sadi kreeg in 1996 de Django d'Or als beste Franstalige artiest. In 1998 werd hij ook verkozen tot beste Europese vibrafonist in het jazzreferendum van de RTBF- en VRT-radio.

(Cees van de Ven, 22.2.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.