Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




McCoy Tyner – 'Guitars' (Half Note Records, 2008)

McCoy Tyner begeleidt een vijftal gitaristen, die allemaal hun favoriete tracks mochten opnoemen en komen inspelen. Het klinkt als een goede marketingstunt, maar het resultaat is erg genietbaar. Bela Fleck haalt zijn banjo tevoorschijn, wat leidt tot een wel erg folky versie van 'My Favorite Things', een track die wat al te voor de hand ligt.

De leukste momenten komen van Marc Ribot en Bill Frisell. Ribots avontuurlijke insteek zorgt voor een tweetal korte improvisaties, plus een spetterende, overstuurde versie van 'Passion Dance' en een relaxed klinkend '500 Miles', waarin hij doet denken aan gitarist Grant Green. Frisell daarentegen speelt zoals altijd met zijn uit duizenden te herkennen spel drie prachtige stukken vol.

Het hoogtepunt is het Afrikaans klinkende 'Baba Drame', met een hypnotiserende partij van Tyner. Wat opvalt aan de pianist zelf is dat hij zich wat erg op de vlakte houdt en vooral anderen de ruimte geeft. Derek Trucks en John Scofield pakken het wat traditioneler aan en doen vooral waar ze goed in zijn; dichtbij het origineel blijven. 'Guitars' is geen klassieker, maar wel erg fijn.

Meer horen?
Luister naar 'Passion Dance' op de
MySpace-pagina van McCoy Tyner.

(Eric van Rees, 15.2.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.