Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Louie Bellson overleden

In Los Angeles is de legendarische jazzdrummer Louie Bellson overleden. Hij werd 84 jaar oud. Volgens zijn vrouw Francine is de muzikant zaterdag 14 februari in het Cedars-Sinai Medical Center overleden aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson.

Bellson gold als een van de beste jazzpercussionisten van zijn generatie. Duke Ellington noemde hem "de beste drummer ter wereld". Zijn hoogtepunt bereikte hij in de jaren veertig en vijftig, als drummer in bigbands van Tommy Dorsey, Count Basie en Benny Goodman. Na een korte periode (1950-51) bij Harry James gespeeld te hebben, werd hem een contract bij Duke Ellingtons orkest aangeboden. Hij componeerde 'Skin Deep' en 'The Hawk Talks', twee stukken die aan Ellingtons standaardrepertoire werden toegevoegd.

In 1952 trouwde hij met de zangeres Pearl Baily. Van 1954-55 toerde hij met de Jazz At The Philharmonic. Op de labels Norgran en Verve maakte hij in de vijftiger jaren platen onder eigen naam, zoals 'Louis Bellson With Wardell Gray', 'The Driving Louis Bellson', 'Concerto For Drums', 'Let’s Call It Swing' en 'Drummers Holiday'. Vanaf het midden van de jaren vijftig formeerde hij diverse eigen groepen en bigbands. In de jaren zestig keerde hij voor korte periodes terug bij de orkesten van Basie, Ellington en James.

Hij is als sideman en bandleider te horen op talloze albums op labels als Roulette, Pablo, Concord en Music Masters. Musici die op zijn platen meespeelden zijn onder anderen de saxofonisten Pete Christlieb, Don Menza, George Young en Ted Nash en de trompettisten Blue Mitchell, Marvin Stamm, Clark Terry en Conte Candoli.

Bellson was zowel een old-school swing- als een innovatieve moderne drummer.

(Jacques Los, 19.2.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.