Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Far East Revisited op tournee door India

Op 4 maart 2009 gaat de Far East Revisited weer op reis. Na China en Turkije is India het derde deel van dit succesvolle project van Calefax en het Tony Overwater Trio. Far East Revisited is geïnspireerd op de reis die Duke Ellington in 1963 maakte door het Midden en Verre Oosten. Na die tour, die werd afgebroken als gevolg van de moord op Kennedy, schreef Ellington samen met Strayhorn de bekende Far East Suite. De muziek en de reis vormen het startpunt van Far East Revisited.

Het startpunt dus, maar zeker niet het eindpunt. Want naast de uitvoering van Ellingtons suite staat vooral een dialoog met de landen die bezocht worden centraal. Lokale musici worden uitgenodigd deel te nemen en componisten worden gevraagd een compositie te schrijven geïnspireerd op de Far East Suite. Zo ontstaat naast de oorspronkelijke suite nieuw materiaal dat weer opnieuw een suite vormt, bestaande uit de losse stukken van de diverse internationale componisten. Naast composities van Michiel Braam, Chiel Meijering en Tony Overwater zullen stukken worden uitgevoerd van de Libanese componist Claude Chalhoub.

India was het land waar Ellington het langst verbleef en is daardoor ook van grote invloed geweest op de suite. Anand Singh Bawa, de organisator van de komende tour door India en mede inspiratiebron van dit project, heeft als jonge student nog concerten van Ellington bijgewoond. Speciaal voor deze gelegenheid heeft Anand een tour opgezet langs onder andere New Delhi, Bangalore, Chennai en Hyderabad.

Maarten Ornstein, saxofonist van het Tony Overwater Trio, zal tijdens deze tour worden vervangen door de Belgische saxofonist Erwin Vann. Ornstein brak enige tijd geleden een vinger en is tot half april niet beschikbaar voor concerten. Wel zal er van hem een nieuwe compositie en een bewerking van een Bollywood-compositie worden uitgevoerd.

Op de website www.fareastrevisited.com zal live verslag worden gedaan van de tournee met bijdragen van de diverse leden van de groep. Nu kunt u daar al het verslag vinden van de tour door China in oktober 2008.

Meer weten en horen?
Lees onze recensie van de cd 'Ellington Suites' van het Tony Overwater Trio & het Calefax Reed Quintet.

Op de MySpace-pagina van Far East Revisited kun je luisteren naar vier stukken van bovengenoemde cd: 'Tourist Point Of View', 'Isfahan', 'Depk' en 'Amad'.

(Maarten van de Ven, 23.2.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.