Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Cubaanse pianist Gonzalo Rubalcaba verrast altijd
donderdag 29 februari 2009, Jazz Standard, New York

De Cubaanse jazzpianist Gonzalo Rubalcaba is al jaren het middelpunt van de Latijns-Amerikaanse jazzwereld. Met zijn geweldige nieuwe band is hij momenteel in New York voor een uitgebreide serie concerten.

Rubalcaba, geboren in Havana, groeide op met de oorspronkelijke muziek van Cuba, maar raakte in zijn tienerjaren verslaafd aan jazz. In volledige adoratie voor drums en piano besloot hij zijn muzikale opleiding in te richten op piano. Met daarnaast een opleiding in compositie. Al snel speelde Rubalcaba met bands in de clubs van Havana. Met Orquestra Aragon tourde hij vervolgens de wereld af en ontmoette hij vele jazzmuzikanten die meteen dol op hem waren. In contact met de legendarische jazzbassist Charlie Haden, waarmee hij al snel samenspeelt, wordt Bruce Lundvall, de grote man achter het platenlabel Blue Note, geïnteresseerd gevonden om Rubalcaba te tekenen. Via een moeilijke constructie, omdat een Amerikaans platenlabel geen Cubaanse artiesten kan tekenen, wordt uiteindelijk via Japan een weg gevonden.

Rubalcaba neemt al snel baanbrekende albums op voor Blue Note, die elke keer een enorme progressie in compositie laten horen. De ene na de andere Grammy-nominatie komt hem tegemoet. In 2002 worden uiteindelijk de eerste twee verzegeld. Ondertussen heeft Rubalcaba al elf albums voor Blue Note gemaakt en blijft de verrassing en progressie continu aanwezig.

Naast Birdland, The Village Vanguard en de Blue Note Club is de Jazz Standard een toonaangevende jazzclub in New York. De combinatie van eten en muziek luisteren blijkt hier ook een groot succes te zijn. Alle concerten van Rubalcaba zijn een week lang uitverkocht. En in twee sessies van een dik uur per avond is dat een ware prestatie te noemen. Vooral ook omdat de composities van Rubalcaba behoorlijk wat extra aandacht nodig hebben. Of de man nu in trio of in kwartetvorm speelt. Of zoals deze week in New York met twee blazers.

Rubalcaba is een artiest die constant wil bijleren en daardoor bij elk optreden weer anders, nog diverser, klinkt. Dat maakt hem tot een van de ongrijpbare fenomenen binnen de jazz. Met een jong progressief trio, waaronder de geweldige drummer Marcus Gilmore, aangevuld met twee blazers werd anderhalf jaar geleden een week lang in de Jazz Standard gespeeld. Zonder daadwerkelijke repetities werd daar in volle inspiratie op basis van de door Rubalcaba opgezette songstructuren de basis gelegd voor het fraaie album 'Avatar', dat afgelopen najaar op Blue Note verscheen.

De afgelopen week waren de composities van 'Avatar' wederom de basis voor de reeks concerten die in de Jazz Standard plaatvonden. Met de tour die Rubalcaba het afgelopen jaar met zijn nieuwe band heeft gemaakt, hebben de composities alleen maar aan kracht gewonnen. Zoveel was optimaal in de Jazz Standard te merken. De composities werden als een geweldige wervelstorm over het publiek heen geblazen. Er was geen houden aan. De instrumenten vulden elkaar feilloos aan en de composities vloeiden naadloos in elkaar over. Een enerverende trip was het logische vervolg. Je kon alleen maar ademloos toekijken, luisteren en genieten. Eindeloze ervaring.

(Dick Hovenga, 14.2.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.