Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Antwerpse schepen vraagt begrip voor bedreigde Vlaamse jazzsector

De beoordelingscommissies van minister Bert Anciaux (SP.A) zijn niet mals voor enkele jazzorganisaties in Vlaanderen. Hoewel er alleen nog maar voorlopige adviezen circuleren, trekt de Antwerpse schepen Philip Heylen (CD&V) alvast het protest op gang. Heylen droomt ervan Antwerpen als jazzstad uit te bouwen. Die plannen worden nu stokken in de wielen gestoken. Heylen: "De lat ligt onbereikbaar hoog voor nieuwe dossiers of initiatieven van minder voorspelbare snit."

Vooral de toekomst van Jazz Middelheim baart de schepen zorgen. Dat festival zou het volgens de aanbeveling van de commissie zonder de steun van de Vlaamse overheid moeten redden. Heylen: "Jazz Middelheim dreigt nu tussen wal en schip te vallen." Ook voor andere initiatieven ziet het er niet goed uit. Follow The Sound, opvolger van het Free Music Festival, kreeg een negatief advies. Het kunstencentrum Rataplan in Borgerhout, podium voor jazz, al evenzeer.

Heylen: "Ook buiten Antwerpen vang ik signalen op dat jazz het slachtoffer dreigt te worden van deze subsidieronde. De Werf in Brugge zou de deuren moeten sluiten. Projecten van individuele muzikanten overal in het land krijgen weinig of geen krediet. De studie van Simon Korteweg uit 2006, die signaleert dat de jazzsector in Vlaanderen drie keer meer geld moet krijgen, lijkt tijdens deze subsidieronde niet gehonoreerd te worden."

Intussen hebben de ensembles en organisaties met een minder goed rapport hun verweerschriften ingediend. Opvallend overigens hoe bedreigde instellingen unaniem naar hetzelfde wapen grepen: ze stapten niet mokkend naar de pers, maar lanceerden een petitieactie bij hun achterban. Met opvallend succes overigens. La Petite Bande verzamelde in twee weken tijd 17.000 handtekeningen. Dat is een veelvoud van het aantal concertbezoekers dat het ensemble van Sigiswald Kuijken jaarlijks aantrekt. De Werf scoorde in een mum van tijd meer dan vijfduizend protestbrieven, ook uit het buitenland.

De mobilisering past in een strategie waar de minister niet ongevoelig kan voor blijven. Door te wijzen op een breed draagvlak en een hoge participatiegraad, zitten de bedreigde organisaties alvast op zijn golflengte.

Bron: De Standaard

Meer weten?
Lees onze eerdere stukken over twee centra die hun subsidie dreigen te verliezen: De Werf en Rataplan.

(Maarten van de Ven, 18.2.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.