Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Siteseeing #17
JazzWax


Marc Myers is journalist en jazzliefhebber. Sinds 3 augustus 2007 publiceert hij dagelijks op zijn weblog
JazzWax. Sindsdien heeft hij interviews (met onder anderen Bill Holman, David Amran, Hal McKusick, Phil Urso, Teddy Charles en Mundell Lowe), talloze cd-besprekingen, artikelen en beschouwingen geplaatst.

Vanaf de eerste afleveringen is al duidelijk dat Myers vooral put uit de jazzhistorie vanaf de bigbands tot en met de hardbop. De oude stijl – alles vóór de swing – en de free jazz, hedendaagse jazz, avant-garde (hoe je het ook noemen wilt) komt niet of nauwelijks aan bod. Desalniettemin is zijn blog meer dan de moeite waard om te volgen en in te grasduinen.

Bij het merendeel van zijn artikelen voegt hij beeldmateriaal, audio- en filmfragmenten toe. Het geeft aan zijn prettig en deskundig geschreven publicaties een extra dimensie. Om een indruk te geven: in zijn (eerste) blog van augustus 2007 besteedt hij onder meer uitvoerig aandacht aan Chico O'Farrell, Big Sid Catlett, Max Roach, Lester Young en Danny Bank. In de editie van september 2007 schrijft hij over pianist Hampton Hawes en de 'Surf Club Sessions' van het Art Pepper Quartet, en behandelt hij de diverse opnamen van het befaamde nummer 'Cherokee'. Daarnaast is er een interview met drummer Louie Bellson.

Het gaat te ver het gehele archief tot en met nu te bespreken. Ik beperk me tot nog enkele interessante recente artikelen, zoals een zeer lezenswaardig verhaal over de totstandkoming van de plaat 'Lady In Satin' van Billie Holiday (23 januari 2009), 'Hop, Skip And Jump' over Arty Shaws 'Grammercy Five'-combo, een stuk over twee nieuwe cd's van Benny Golson, een interview met Buddy DeFranco over de 1949 Metronome All Stars en een zeer uitgebreid interview met drummer Jimmy Cobb.

JazzWax is een welhaast onuitputtelijke bron aan informatie. Goed om talloze koude en regenachtige zondagen mee te vullen. En - nog beter - je op te geven voor een gratis abonnement. Dan krijg je de JazzWax dagelijks in je mail. Een driedubbele aanrader.

(Jacques Los, 24.1.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.