Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




David Newman overleden

Op dinsdag 20 januari jongstleden is in New York tenorsaxofonist/fluitist David 'Fathead' Newman op 75-jarige leeftijd aan kanker overleden. Hij werd vooral bekend als solist in de band van Ray Charles. Dat was in de periode 1954-1964. In die tijd was hij ook een veelgevraagde studiomuzikant. Hij maakte opnamen met B.B. King, Aretha Franklin en Joe Cocker. In de jaren zestig en zeventig maakte hij voor Atlantic een serie commerciële popgeoriënteerde platen onder eigen naam.

Na zijn periode bij Charles vertrok hij via Dallas, waar hij twee jaar verbleef, naar New York en maakte er platen met King Curtis en Eddie Harris. In de jaren tachtig en later richtte hij zich meer op de jazz en nam hij straight ahead hardbop-platen op voor de labels Muse, High Note en Atlantic. Medemuzikanten op de diverse platen zijn onder anderen Hank Crawford, Jimmy Cobb, Cedar Walton, Stanley Turrentine, John Hicks en Curtis Fuller.

Eén van zijn meest gedenkwaardige platen is de in 1960 op Riverside verschenen en door Cannonball Adderley geproduceerde 'The Sound Of The Wide Open Spaces'. Met collega-tenorist James Clay en de ritmesectie – pianist Wynton Kelly, bassist Sam Jones en drummer Art Taylor – is hier sprake van een rechttoe rechtaan tough tenors-productie.

(Jacques Los, 23.1.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.