Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 




Audiocenter
Ad Colen Quartet heeft geen last van recessie
vrijdag 12 december 2008, Jazz at the Crow, Kraaij & Balder, Eindhoven

Van recessie of inflatie van kwaliteit was geen sprake bij saxofonist Ad Colen. Hij trad hier aan met een vernieuwd kwartet, bestaande uit soulmate vanaf 2000 Gé Bijvoet (piano), Wiro Mahieu (bas) en Yonga Sun (drums). Zij stonden garant voor een genietbaar concert met bijna uitsluitend nieuwe pakkende Colen-composities, zoals we die van hem gewend zijn. Op 26 en 27 januari jongstleden was het kwartet in de Wisseloord Studio's om de vanavond gespeelde stukken op te nemen voor een nieuwe cd, die in juni zal uitkomen. Hier en daar werden in Kraaij & Balder nog wat zaken op punt gesteld, maar de bezoekers kregen daar niets van mee, want het klonk allemaal volstrekt cd-rijp.

De keuze van Sun op drums pakte naar verwachting zeer goed uit. Hij was van grote toegevoegde waarde en Colens materiaal paste hem als gegoten. Hij deed ermee en erin wat nodig en nuttig was en gaf samen met Wiro Mahieu kleur aan het geheel. Mahieu is net zoals Colen en Bijvoet een ware storyteller op zijn instrument. Bijvoet is een favoriete pianist van dit podium. Hij maakte ook vanavond deze reputatie weer waar. Een fluwelen toucher, in zijn bagage fraaie, niet alledaagse akkoorden en daarbij een vat vol creativiteit. Al deze kwaliteiten liet hij horen in een compositie van zijn hand, 'KPT'. Wonderschoon, punt uit.

De leider zelf was ook in opperbeste stemming en in goeden doen. Op tenor- en sopraansax kregen we volop warmbloedig saxspel te horen. Hij slaagde er wederom in om interessant en zinnig te improviseren en verhaallijnen spannend en begrijpbaar te communiceren. Het kwartet maakte goed gebruik van elkaars sterke punten en de programmering van het repertoire was weldoordacht samengesteld, qua tempi en dynamiek.

Bij het Ad Colen Quartet hoor je geen avant-gardistische free-jazz uitspattingen, maar worden ook geen platgetreden paden betreden. Hier speelden topmusici in hedendaags vormgegeven moderne jazz, waarbij de vaste waarden melodie, harmonie en ritme met improvisatie werden gecompleteerd. Het resultaat verveelde geen seconde. Er was ruimschoots gelegenheid voor het exposeren van ieders persoonlijke kleurrijke muzikale identiteit binnen het groepsgeluid, en dat maakte dit concert tot een highlight in de Jazz at the Crow-concertreeks van dit seizoen.

Het concert kunt u hier beluisteren.

Klik hier voor een fotoverslag van dit concert door Cees van de Ven.

(Cees van de Ven, 15.2.09) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.