Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


ECM Touchstones

ECM, de meest prestigieuze Europese jazzstal, staat volop in de belangstelling. Onlangs nog is het label uitgeroepen tot beste label en is producer en oprichter Manfred Eicher benoemd tot beste producer, door lezers én critici van het Amerikaanse magazine DownBeat.

In het kader van zijn 40-jarig jubileum heeft ECM 40 titels van de te verwachten muzikanten van stal gehaald en tegen budgetprijs uitgebracht, in de nieuwe reeks ECM Touchtones. Alles, van het diepgravende, introspectieve 'Open, To Love' van Paul Bley tot Shankars manische world-fusion op 'Song For Everyone', is zonder verdere toevoegingen of aanpassingen te krijgen.

Of dit niet tevens gedaan is om het commerciële succes van de Blue Note reissue-serie te pareren, is niet bekend, maar Blue Note lijkt zijn zaakjes beter voor elkaar te hebben. Niet alleen wordt er door dat label veel meer uitgebracht, ook heeft hun serie wél de nodige extra's. Daardoor is de nieuwe Rudy Van Gelder Edition ook altijd een verfrissende kijk op een historisch document, terwijl de ECM-albums in hun krappe hoesje met weinig plaats voor artwork een beetje zuinigjes aandoen.

Dit alles neemt natuurlijk niet weg dat ECM hiermee een welkome handreiking doet naar de kleine portemonnee, want de gemiddelde ECM-cd kost over de twintig euro en dat blijft een hoop geld. De Touchstone-reeks kan zodoende mensen in aanraking brengen met een aantal van de spannendste muzikanten ter wereld. En doordat er behalve de geijkte albums ook een paar onverwachte keuzes zijn, is er voor de trouwe aanhanger ook nog wat te verzamelen.

(Sybren Renema, 19.12.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.