Draai om je oren
Jazz en meer - Weblog





 


Amerikaanse vibrafonist Teddy Charles in Nederland

Op zaterdag 8 november (aanvang 21.30 uur) treedt de legendarische Amerikaanse vibrafonist Teddy Charles met het trio van Walter Wolff op in Sociƫteit De Burcht te Leiden. Charles is in Nederland op uitnodiging van de stichting 'Leidse Jazz Geschiedenis'. Hij is eregast bij de uitreiking van het eerste exemplaar van het gelijknamige boek in de Marekerk op 6 november aanstaande.

Teddy Charles zal tijdens de uitreiking, in samenwerking met een tentet van docenten en studenten van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en de Streekmuziekschool, 'Word From Bird' uitvoeren. Charles was vriend en collega van de in 1899 in Leiden geboren componist, arrangeur en dirigent David Broekman, die hij begin jaren vijftig ontmoette. In het historische boek 'Leidse Jazz Geschiedenis' (1899-2009), wordt in het eerste hoofdstuk uitgebreid aandacht besteed aan het rijke en vooral muzikale leven van Broekman, die menig jongensdroom tot werkelijkheid liet komen.

De 80-jarige Teddy Charles, die nu voor het eerst naar Nederland komt, is een muzikaal fenomeen. Hij speelt naast vibrafoon ook marimba, xylofoon, glockenspiel, piano en percussie. Hij was tijdens het swingtijdperk lid van de orkesten van Benny Goodman, Artie Shaw en Buddy DeFranco. Charles behoort bij zijn leven nu al tot de jazzlegenden. Hij geldt als de experimentor, die met name in de jaren vijftig met zijn composities en arrangementen naar nieuwe wegen zocht. Hij musiceerde met alle groten uit de jazzwereld, waaronder Charlie Parker, Miles Davis, Shorty Rogers en Jimmy Giuffre. Ook was hij nauw betrokken bij de workshops van Charlie Mingus. Met zijn kwintet was hij in maart van dit jaar een week lang top of the bill in de New Yorkse Village Vanguard.

Na als eregast aanwezig te zijn bij de boekpresentatie van de 'Leidse Jazz Geschiedenis', concerteert Charles ook nog op vrijdag 7 november in het Bimhuis in Amsterdam.

(Jacques Los, 1.11.08) - - [naar boven]


Lees verder in het archief...








Menupagina's:




Cd van het moment:
Sylvie Courvoisier - 'Chimaera'

Klik op de hoes om een track te beluisteren en voor meer informatie





Nieuws, tips, suggesties, adverteren, meewerken?
Mail de redactie.